La Unesco va llançar ahir a París un "crida l'oceà per al clima", que espera sigui el punt de partida d'una mobilització general sobre la importància dels oceans en la salvaguarda climàtica planetària i en les negociacions sobre el canvi climàtic.

El document va ser presentat davant la directora general de la Unesco, Irina Bokova, i el príncep Albert de Mònaco, entre altres personalitats i experts, en ocasió del Dia Mundial de l'Oceà de l'ONU i amb vistes a la XXI conferència sobre el canvi climàtic (COP21), que se celebrarà a París el proper desembre.

"La màquina climàtica necessita, per al seu bon funcionament, un oceà amb bona salut i viu", però el canvi climàtic va pertorbar ia la vida en el seu si i aquesta podria "desaparèixer a poc a poc" d'ell, va advertir la Unesco a la crida. Aquest demana que en la COP21 s'obtinguin imperativament acords ambiciosos per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle i que l'oceà -que ocupa dos terços de la superfície del planeta "sigui integrat de manera explícita en el futur règim climàtic".

Així es podrà reforçar la capacitat de l'oceà d'atenuar el canvi climàtic, superar el repte d'adaptació de les regions litorals i costaneres -en ser els països insulars sovint els més vulnerables- i integrar en els mecanismes de finançament climàtic dels projectes de gestió sostenible marina i costanera. En el document, la Unesco destaca a més la necessitat de desenvolupar solucions innovadores en matèria d'energia, alimentació i transports marítims i de continuar la investigació científica per comprendre millor les interaccions entre l'oceà i el clima.

"Prendre consciència"

La presentació de la crida va tancar una jornada de trobades oberta pel ministre francès d'Afers Exteriors, Laurent Fabius, que va estimar que la pròxima COP "ha de permetre que s'acceleri la presa de consciència que els oceans formen part de la solució". "Són aliats decisius en la lluita contra el canvi climàtic", va destacar Fabius, que va anunciar que la COP21 dedicarà una jornada completa al tema.

Bokova va recordar que l'oceà "no és un recurs com els altres, sinó el que fa possible tots els altres" i va considerar "essencial" l'acció de governs i autoritats, però també d'associacions ciutadanes i de la comunitat científica. A més de produir "la meitat de l'aire que respirem, prop de 3.000 milions de persones depenen directament d'ell per alimentar-se", va afegir.

En el marc d'aquesta jornada, el ministre xilè de Relacions Exteriors, Heraldo Muñoz, va llançar des de París un vídeo oficial realitzat amb el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, en el qual conviden a participar a la Conferència Nuestro Océano 2015, que tindrà lloc els propers 5 i 6 d'octubre a Valparaíso (Xile).