Aconseguir un tigre a Ciutat de Mèxic està actualment a l'abast de tot aquell que disposi de 2.000 dòlars (1.807 euros) arran dels efectes d'una llei ecologista contra l'ús de feres en els circs, que ha portat la indústria a vendre els seus animals per no poder fer-se'n càrrec. La llei, que va entrar en vigor ahir a la capital mexicana, ha ocasionat que els empresaris i treballadors que formen part de l'espectacle s'enfrontin a una de les pitjors crisis de la seva història.

Armando Cedeño president de la Unió d'Empresaris i Artistes de Circ (UNEAC), denuncia que aquesta llei, impulsada pel Partit Verd Ecologista de Mèxic (PVEM) i aprovada al juny de 2014, presenta una deficiència en planificació i estratègia perquè no va tenir en compte les conseqüències. Cedeño confessa que el gremi està recorrent a mesures desesperades com la venda d'espècies amb què treballaven.

«Un tigre blanc que costava 25.000 dòlars (22.585 euros) l' estem venent a 2.000 dòlars a zoològics particulars, col·leccionistes o presidents municipals que estan construint els seus zoològics», lamenta l'empresari. Així mateix acusa la Secretaria de Medi Ambient i Recursos Naturals de pressionar perquè es retirin els animals abans del termini establert amb vista que la situació no derivi en un problema més gran.

«Ens havien dit que sí que podíem tenir els animals en els nostres predis sempre que no els tinguéssim en males condicions», comenta Cedeño, sobre l'interès del sector a conservar a les feres encara que no sigui per exposar-les en els espectacles. D'acord amb el directiu, l'autoritat ambiental els va informar fa 15 dies que únicament podien conservar els exemplars sempre que el predi particular estigués adaptat com un zoològic, però no van prendre en compte els diners i el temps que es necessita per a això.