"Quaderns de la Revista de Girona" treu a la venda un nou llibre sobre la vila medieval de la capital de la comarca de la Cerdanya, ?Puig?cerdà. La vila nova de Puigcerdà una obra editada per la Diputació de Girona conjuntament amb l'Obra Social "la Caixa", parla dels diferents àmbits de la ciutat, com la demografia i tradicions, per poder entendre la Puigcerdà actual.

Escrit per Oriol Mercadal, Claude Denjean, Sebastià Bosom, Carme Subiranas i Pere Valiente, el llibre revela que l'actual Puigcerdà es va convertir en la sisena població més important de Catalunya pel fort mercat immobiliari fora muralla. L'arribada dels jueus i dels mendicants provinents del sud de França va suposar engrandir la muralla de la ciutat pels grans negocis immobiliaris. Els cristians venien als jueus tots aquells immobles antics i vells que ja no donaven beneficis. És aquí on neix una especulació econòmica, tant cristiana com jueva, sobre parcel·les i terrenys. El llibre exposa que a moltes propietats se'ls canvià el caràcter rural per urbanitzar-les.

Arran d'aquest comerç del segle XIV, es creen els barris perifèrics on vivien les famílies benestants, sobretot, jueves. Actualment, les zones exteriors de Puigcerdà continuen sent les més cares.