La UdG impartirà el seu primer màster a l'estranger i formarà 350 mestres i professors de l'Equador, en una iniciativa que suposarà uns ingressos de 2'1 milions. El màster s'impartirà al país llatinoamericà a càrrec de 45 professors de diferents facultats de la UdG, que es traslladaran allà per donar classe.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va explicar ahir que gràcies a les matrícules dels estudiants la universitat ingressarà 2,1 MEUR. Un cop es ?paguin les despeses d'allotjament i desplaçament dels professors que aniran fins a l'Equador, el benefici net serà d'1 MEUR. Per a Bonet, el màster és un reconeixement internacional a la qualitat docent de la UdG i la posiciona per a futures col·laboracions.

El salt a l'estranger de la UdG començarà del 15 al 30 d'octubre i es repetirà del 7 a l'11 de març de 2016 i del 17 al 28 d'octubre de 2016.

A proposta del govern de Rafael Correa, que està desenvolupant una aposta sense precedents per l'educació, 135.000 mestres i professors rebran en 10 anys aquest màster perquè millorin coneixements i apliquin noves tècniques docents.

Entre les universitats espanyoles que optaven a impartir el màster, finalment el govern equatorià n'ha escollit 11, entre les quals hi ha la Universitat de Girona. Això suposa que 45 professors de deu departaments aniran fins al país llatinoamericà per impartir classe. El màster dura dos anys (60 crèdits) i els docents hi hauran de viatjar en tres ocasions, ja que els estudis són semipresencials.

En total, es formaran 350 mestres i professors equatorians des d'infantil, primària, secundària i batxillerat del sector públic.

Segons va explicar el degà de la Facultat d'Educació, que coordina els estudis, Josep Maria Serra, el màster compta amb cinc especialitats: educació infantil, física i matemàtiques, química i biologia, llengua i literatura i història i geografia. Els professors de la UdG enrolats en l'experiència provenen dels departaments de Ciències Ambientals, Didàctiques Específiques, Filologia i Comunicació, Física, Geologia, Història i Història de l'Art, Informàtica, Matemàtica aplicada i Estadística, Pedagogia, Psicologia i Química.

El rector de la UdG va explicar que els alumnes equatorians pagaran una matrícula d'uns 6.000 euros i que, per tant, las UdG ingressarà 2,1 milions d'euros per aquest concepte. Ara bé, a aquests diners cal restar-li el sou del professorat, l'allotjament i el desplaçament fins al país llatinoamericà. Segons el càlcul del rector, el benefici net per a la UdG serà d'1 milió.

«Si tenim en compte que el pressupost de la UdG és a l'entorn dels 80 a 82 milions i que ingressem 2'1 milions amb un únic projecte, crec que és una bona operació», va concloure.

Per a la UdG, però, aquest màster no només és una bona notícia des del punt de vista econòmic. Segons va explicar el vicerector de Relacions Iberoamericanes, Jordi Ferrer, aquests estudis posicionen la UdG per a futurs programes que impulsi el govern equatorià.

El nou equip del rectorat té entre les línies estratègiques l'impuls de la internacionalització i aquest projecte hi té un encaix idoni. A més, l'equip del rector també es van marcar com a prioritat que tots els estudiants de grau poguessin completar la formació amb un màster i està buscant fórmules per becar aquells estudiants amb menys recursos, ja que la UdG té uns dels preus més alts de l'Estat pel que fa als màsters.

1.112 alumnes de màster

El curs 2013-2014 hi va haver 675 estudiants de màster. Amb l'entrada del nou equip de rectorat, ja es va ampliar fins a 762 el passat curs 2014-2015. Ara, si es manté el nombre d'alumnes i s'hi sumen els 350 mestres i professors equatorians, la xifra d'estudiants de màster creix fins als 1.112, amb un salt endavant notable.