Una exposició mostra el conte infantil com a propaganda en la Guerra Civil

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera acull la mostra "Contes infantils de la guerra"

20.07.2015 | 15:07
Portada d´una edició del conte "El més petit de tots".

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera acull l'exposició Contes infantils de la guerra, que explica la producció editorial infantil duta a terme durant la ?Guer?ra Civil espanyola, posant l'accent en el bàndol republicà.

Partint de la collecció privada de Freixes-Garriga, l'exposició, de caràcter itinerant i produïda per l'Obra Social Unim Caixa, demostra com la literatura infantil van passar a formar part de l'engranatge propagandístic del moment.

La mostra, que va quedar inaugurada dissabte i es podrà visitar fins al 27 de setembre, revisa com en una etapa convulsa els contes infantils eren una arma singular per ensenyar als petits el món dual de bons i dolents que s'estava enfrontant de forma fratricida en el camp de batalla.
Així, s'expliquen iniciaives portades a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o l'Editorial Estrella. Es presta atenció, per exemple, a la feina de dibuixants i il·lustradors sovint sota la influència soviètica, aleshores protagonista de la revolució socialista, com Ramon Puyol, Durban, Berta i Elmer Hader o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes i Jordi Garriga, l'exposició s'estructura en els segu?ents àmbits: Context històric, Finalitat ideològica i propagandística, Exemples de contes clàssics adaptats, El Ministerio de Instrucción Pública, El Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya i la Biblioteca Infantívola, Autors destacats i Illustradors destacats i, finalment, Literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra.

La mostra, cedida per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, forma part del programa d'exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA, que arriba a centres culturals i museus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema