"Les úniques fotos que existeixen de mi a Girona serien qualificades XXX. Es van prendre en un llit de l'hotel Palau Lo Mirador de Torroella de Montgrí i, malgrat que no tinc cap problema a despullar-me i escampar moltes de les meves indiscrecions sexuals per escrit perquè el món les pugui gustar viciosament, no estic tan disposada a oferir imatges reals de les meves aventures. Espero que ho comprengui".

Amb aquestes paraules, l'escriptora nord-americana Deborah Osment justifica al Diari de Girona la manca de fotografies d'ella preses a la ciutat de Girona, on assegura que va ser protagonista d'una tòrrida relació amb un "catalan lover" que a les seves novel·les anomena Miguel i que, segons assegura, és un abrandat independentista compromès amb la revolució catalana.

"Hi va haver moltes cites de sexe a Girona, des de la nostra trobada en un avió l'any 2002 fins al nostre comiat a l'aeroport de Barcelona, però sempre en llocs molt privats".

L'escriptora, nascuda a Detroit (Michigan), ciutat on viu actualment, tot i haver residit 25 anys a Hollywood i 5 a Nova York, assegura que és una guionista i cineasta que ha viatjat al festival de Canes moltes vegades en els darrers vint anys. Per desplaçar-se fa un itinerari una mica estrany: "Volo a Barcelona i llogo un cotxe, i després condueixo cinc o sis hores fins a Canes. Com tothom sap, és necessari passar per Girona en aquesta ruta, i em vaig enamorar d'aquesta preciosa ciutat amb la seva increïble Catedral i el sentiment de 'món antic'. L'aire sembla diferent, a Girona", s'esplaia Osment via correu electrònic, i es defineix com una "addicta al mar Mediterrani i a la Costa Brava".

La primera novel·la, I Cannes, va néixer durant un vol de l'escriptora de Toronto a Barcelona l'any passat, quan l'atzar va voler que li caigués a les mans una novel·la romàntica que algú havia oblidat al seient de l'avió.

"Quan havia llegit deu pàgines, vaig pensar: Jo podria escriure això. I, com sempre faig, vaig recollir el meu guapíssim i joveníssim amant català gironí pel viatge a Canes. Com de costum, vam tenir un munt de sexe increïble. I com no havia passat mai, en arribar a casa tenia un e-mail que començava: 'Senyora Osment, sóc l'esposa del seu amant...'. Aleshores vaig entendre de sobte per què mai sortíem quan estàvem a Girona, sinó que ens quedàvem al seu apartament".

Lloances a Girona

Sense abandonar un to a l'ombra de Grey, Deborah Osment continua narrant el seu particular punt de vista i no deixa de lloar la ciutat de l'Onyar: "He de dir que res pot superar Girona com a lloc per a passejades matinals o sortides nocturnes en moto. És el lloc ideal per a una història romàntica".

No ha passat per alt a la nord-americana que Girona ocupa una posició privilegiada com a centre de cultura catalana i relaciona aquest fet amb el tarannà independentista apassionat del seu "heroi": "A mesura que menjava, li vaig dir, exactament: 'Així, sobre la independència de Catalunya què hi ha?' Ell va respondre amb un discurs d'una hora sobre la història de la lluita dels catalans per la independència, l'evolució de la llengua, el naixement de diversos partits polítics, les manifestacions en les quals havia participat, el referèndum pel qual havia sortit al carrer amb fulletons i peticions. Em va recordar que l'estrella que hi havia a la seva barca estava relacionada amb l'estrella de la bandera independentista. Aquesta va ser la primera vegada que es va referir a si mateix com a 'revolucionari sense revolució'. No seria l'última, com explico al llibre I Cannes".

"Penso que les dones volen creure que aquesta passió política es trasllada al dormitori i fa que els homes atractius encara siguin més atractius. Ell és un home que honora la seva cultura i la seva herència, com narro a Sketches of Spain:

"Miguel es va girar cap a mi. 'No em tornis a treure el tema de la ?Guerra de Sucessió espanyola. Tu no ho entens. A ningú li va fotre una patada al cul el rei Sol i els antecessors de la teva filla van ser massacrats per evitar-ho. Nosaltres estem aquí. França està allà. Qui va resultar trepitjat en aquesta guerra?'".

I Cannes narra la història d'una cineasta, Lucy Major (Lucy és el segon nom de l'escriptora) que va al Festival de Canes, on té un film en competició per la Palma d'Or. Ella està convençuda que la pel·lícula guanyarà, de manera que organitza una festa per celebrar-ho.

En l'avió a Barcelona, Lucy coneix un home molt atractiu de Girona. Osment assegura que l'argument es basa en fets reals. D'altra banda, I Cannes explora les llums i les ombres del Festival de Canes, oferint una guia per a aquells que voldrien anar-hi algun dia.

A la novel·la, segons l'autora també a partir de la realitat, l'home més atractiu de Girona sorprèn Lucy a la festa de Canes i tots dos passen uns dies de sexe a Canes i Girona, i també a l'autopista durant el viatge en cotxe. "Sexe a la banyera, sexe en una barca, a la cuina, al cotxe, a la dutxa, fins i tot unes quantes vegades al llit. I sí, tot és veritat. Realment he estat una noia molt trapella", confessa Osment a aquest diari.

Segons assegura, quan va tenir el llibre acabat i publicat li va saber greu deixar enrere tot el món que havia creat i viscut, i es va empescar una manera d'escriure un nou llibre: un bebè.

Així, a Sketches of Spain", l'embaràs posa la Lucy en una situació difícil però ella promet a l'Univers que mai demanarà ajuda ni dirà a en Miguel res de la nena. Ella sap que un home tan apassionat i amb uns principis tan forts hi aniria corrents si descobrís que és el pare de la criatura.

Quan l'infant té sis mesos, en Miguel descobreix que la Lucy té la nena a través de la millor amiga de la Lucy, la princesa italiana Sofia, també inspirada en un personatge real.

Miguel agafa el primer vol cap a la Michigan rural, on la Lucy i la petita Estrella viuen amb els pares de la Lucy. Allà reclama la seva dona i la seva filla. Es casen a Michigan i després tornen a Girona, per seguir enjogassats a la ciutat i al mar Mediterrani. "Malauradament, la tragèdia colpeja la feliç parella", diu Osment, que com a escriptora prefereix no revelar el final per no mutilar la intriga.

Rodatge a Girona

"M'encantaria tornar a Girona. En realitat, la Sofia i jo estem considerant dos projectes en base a Girona. El primer és la seqüela de Sketches of Spain. El segon és una minisèrie de televisió basada en les dues novel·les existents que es rodaria a Girona", conclou Osment, que no deixa per verda cap oportunitat.