Vuit companyies internacionals formaran part del programa de la 33 edició del festival de dansa Ésdansa, que tindrà lloc en la localitat gironina de les Preses del 18 al 23 d'agost, segons informa l'organització.

Entre els grups que figuren en el cartell destaca el Camagua de Cuba, fundat el 2011, així com el Te Whanau a Apanui de Nova Zelanda, actual campió de la competició de danses d'origen maori prèvies a les batalles que ha popularitzat l'equip de rugbi All Blacks abans dels seus partits.

Camagua, de Cuba oferirà una panoràmica del patrimoni d'una illa que ha rebu nombroses influències amb un muntatge que inclou les tradicions més ancestrals, les danses del segle XVIII de les zones rurals, la influència de la cultura del Carib i dels balls francesos i coreografies inspirades en les llegendes.

Te Whanau a Apanui és una companyia creada per institucions tribals de Nova Zelanda per conservar i difondre la cultura del país anterior a la colonització dels europeus. Deu anys després de la seva primera visita a les Preses, Te Whanau a Apanui torna a Ésdansa per oferir, entre altres, un ritual maorí en l'escenari natural del Clot de l'Infern, al Parc de Pedra Tosca de les Preses.

Companyies de Timor Oriental i Sud-àfrica suposaran la primera participació d'aquests dos països en l'Ésdansa, on també estaran representats aquest any França, Rússia, Irlanda i, de l'àmbit nacional, la ciutat de Jaca de la mà del Grup de Jota Uruel.

Timor Furak, de Timor Oriental, al sud-est asiàtic, on ha quedat molt viva la cultura de Portugal, mostrarà danses procedents de la metròpoli, barrejades amb els balls tribals, dedicats a la guerra o a les collites.

Soweto Thabisong, de Sud-àfrica, va néixer a Soweto (a la ciutat de Johannesburg), un enorme barri famós per ser de les zones més pobres del país i focus de resistència de la població negra durant l'època de l'apartheid. Els espectacles del grup són un reflex d'aquesta realitat i del seu passat.

Les entrades per a aquest festival, que comptarà amb un servei d'autobús gratuït entre les Preses i Olot, seran numerades en aquesta edició i es podran adquirir a partir de dilluns que ve, ha informat l'organització.