La beatificació del fra Frederic es realitzarà al novembre a Barcelona

El religiós berguedà va ser assassinat per la seva condició juntament amb altres caputxins durant la Guerra Civil a la ciutat de Barcelona

04.08.2015 | 15:51
Retrat de Martí Tarrés i Puipelat.

Potser el nom de Martí Tarrés i Puipelat no dirà gaire als lectors que el coneguin com a Fra Frederic. L'esmentat era el nom del religiós caputxí berguedà que serà beatificat el proper 21 de novembre a la catedral de Barcelona -en una cerimònia que presidirà el cardenal Angelo Amato-, com a màrtir en haver estat assassinat el 1937 per a la seva condició de religiós durant la Guerra Civil.
Fra Valentí Serra de Manresa , arxiver de l'ordre dels caputxins, ha explicat que fra Frederic va néixer el 8 d'octubre del 1877 en una casa a la Creu de la Pinya a recer de la serra de Noet de Berga. Serra explica que el religiós berguerdà va estudiar «com a alumne extern al seminari de Solsona». Va ingressar als caputxins de Catalunya, concretament al convent d'Arenys de Mar. «Cursà la teologia dogmàtica al convent de Manresa i la teologia moral al convent de Sarrià». Aquí va fer els seus vots «solemnes el 25 de novembre de l'any 1990 i hi rebé l'ordenació sacerdotal el 24 de juny del 1901». Fra Valentí Serra expica que el caputxí berguedà va destacar «en el camp de la predicació i tingué algunes denúncies a la nunciatura pel fet de negar-se a predicar en castellà en la missió popular de Barcelona del 1917».
L'any 1936 fou nomenat superior del convent d'Arenys de Mar. Quan es va declarar la guerra civil es va ocultar a Barcelona, «on dugué una intensa activitat pastoral clandestina». Va ser identificat com a religiós i detingut al febrer del 1937. «Confessà la seva condició religiosa i sacerdotal i fou assassinat a Barcelona en odi a la fe el dia 17 de febrer del 1937». L'estudiós berguedà de temes religiosos Roger Cortina assenyala que té una placa dedicada al santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda de Barcelona, a l'interior de l'església, «ja que fou assassinat tornant de visitar la imatge d'aquesta Mare de Déu». Fra Valentí Serra exposa que «amb aquesta beatificació els caputxins de Catalunya donem gràcies a Déu pel do del pare Frederic i els seus companys».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema