La companyia Quantus Teatre de Lloret de Mar va inaugurar ahir al vespre, amb l'obra Lisístrata, la 15a edició del Festival de Teatre Amateur de Girona (Fitag), que enguany celebra el seu 18è aniversari. Amb una posada en llarg de primer nivell, el Teatre Municipal de Girona es va omplir de gom a gom per la representació que va donar el tret de sortida a cinc dies de teatre, convivència, amistat i reconeixement per la feina ben feta.

El director del festival, Martí Peraferrer, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, van protagonitzar els parlaments previs a la representació, on no van faltar agraïments i satisfacció. Peraferrer va assegurar que, tot i que cada any té la sensació «de tornar a començar», el Fitag «és una família».

Peraferrer va voler agrair així mateix, «l'esforç» que fan les companyies que vénen des d'indrets llunyans com Mèxic, Cuba o Israel. Un acte que, en paraules del director del festival, és un «acte de generositat per voler compartir» la passió pel teatre, tot i la distància que els separa de Girona i la despesa econòmica del viatge.

Per la seva banda, el nou president de la?Diputació de Girona,?Pere Vila, va voler fer un reconeixement a un festival que s'ha convertit «en un referent imprescindible i un punt de trobada a les acaballes de l'estiu». Vila va posar èmfasi en el fet que «ja ningú es pot imaginar una Girona sense el?Fitag», cosa que esperona a «seguir treballant». Així mateix, també va prometre que des de la Diputació seguiran apostant per aquest festival i per la cultura. Vila va finalitzar la seva intervenció agraint la tasca de totes les companyies participants del festival i remarcant que Girona està «on fire», en referència a la coincidència d'aquesta edició del Fitag i del rodatge de la sèrie Joc de Trons.

Al seu torn, Carles Puigdemont va destacar el Fitag com un «esdeveniment plenament consolidat en l'escena internacional del teatre amateur» que «any rere any posa en contacte gent d'aquí i d'arreu del món». El batlle va comparar la il·lusió que desperta l'espectacle inaugural, amb la que se sent en «la nit de Nadal» i va posar en relleu que aquest esdeveniment té un notable valor per a la ciutat de Girona. Puigdemont va tancar la seva intervenció exhibint un bon domini del francès -a l'igual que prèviament ho havia fet Vila- i l'anglès i amb unes paraules en romanès.

Espectacle d'estrena

Entre el públic assistent a la representació d'ahir hi havia representants de festivals de teatre no professional de Mònaco, Hongria, el Marroc o l'estat Espanyol, que participaran aquesta setmana del projecte Festival de Festivals. La trobada, que vol obrir el diàleg i buscar punts en comú, acabarà donant forma a un document que serà presentat el pròxim dissabte, coincidint amb l'últim dia de festival.