L'anomenen el "Jerusalem de la Xina" per les seves nombroses esglésies, la insígnia principal de la ciutat oriental de Wenzhou, on des de fa mesos la comunitat cristiana, assessorada per alguns advocats, combat amb inusual determinació la demolició de les creus dels temples per part del govern. A mesura que les autoritats les fan caure, "reapareixen" en altres llocs. Pintades a les samarretes blanques dels ciutadans, penjades dels cotxes, de les portes de les cases o bé en els cims de turons.

Sempre en vermell i de gran mida, substituint de forma simbòlica les més de 1.500 creus que les autoritats xineses han retirat des de juliol de les esglésies de Wenzhou i d'altres punts de la província de Zhejiang, centre del cristianisme a la Xina des de l'arribada de missioners occidentals al segle XIX. "La resistència està més estesa ara que abans, i és molt més difícil de suprimir", assegura un pastor de Wenzhou a la pàgina web Xina Change.org, i explica que, tot i que abans es trobava només a les esglésies, ara es pot veure en molts altres estrats de la societat, des d'intel·lectuals a funcionaris o rics empresaris.

Un dels motius de l'escalada en la resposta social és que, si bé en ocasions anteriors, com l'any passat, el règim comunista es va centrar a enderrocar algunes creus després tirar a terra la imponent església de Sanjiang, ara l'ordre és demolir-les totes sota el pretext d'una campanya d'"embelliment" urbà. "Ja no consisteix només a derrocar creus, no només és sobre símbols. Volen atacar les nostres creences", afegeix el religiós sota condició d'anonimat.

Les reaccions han estat múltiples i sota les més diverses formes. Des de la "presa" de la teulada d'una església durant un mes per un grup de creients per protegir la creu del campanar, fins al bloqueig amb barricades de pedres de les carreteres limítrofes a esglésies per impedir l'accés als agents del govern. O, fins i tot, a través de missatges directes a les autoritats, com una audaç carta pública escrita pel Consell de Cristians de Zhejiang demanant que s'aturi la campanya.

Alguns ja van creure entreveure la situació en el president xinès, Xi Jinping, quan al maig va subratllar que el desenvolupament de les religions a la Xina "ha de ser aliè a influències estrangeres". Influències que, estranyament, les autoritats semblen veure també en forma de creu.