L'Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu, una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre del món i en què s'inclou l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha estat guardonada amb el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia 2015. L'Ordre catòlica fundada a Granada el 1593, compta actualment amb 350 centres distribuïts en 53 països dels cinc continents, més de mil germans, més de 55.000 professionals i 9.000 voluntaris que donen atenció a més de 27 milions de persones cada any en els àmbits hospitalari, geriàtric o social, entre d'altres.

La institució, a la qual perta?nyien Manuel?García Viejo i Miguel Pajares, els dos religiosos espanyols morts a causa de l'ebola, comptabilitza més de 300.000 benefactors-donants, que presten la seva ajuda econòmica a través de donacions particulars, periòdiques o puntuals, i en forma de llegats i herències. En els últims anys, l'organització s'ha bolcat en ajudar a les víctimes del terratrèmol al Perú (2007) o del tifó Yolanda a les Filipines (2013), entre d'altres catàstrofes naturals. També ha destacat el seu paper en donar sostre, ajudes o menjar a les víctimes de la crisi econòmica.

L'Ordre també va desenvolupar un paper important durant l'epidèmia de l'ebola de l'any passat amb la posada en marxa de la campanya «Parem l'Ebola a l'Àfrica de l'Oest» sol·licitant donacions per als seus hospitals a Lunsar (Sierra Leona) i Monròvia (Libèria), per a l'adequació de les àrees d'aïllament i l'adquisició de materials. Durant l'epidèmia, els dos hospitals es van clausurar per a desinfecció i quarantena, i part del seu personal va resultar infectat. Van morir un total de 18 germans i col·laboradors.

El jurat de la Fundació Princesa d'Astúries ha destacat que, malgrat les pèrdues humanes, l'Ordre va persistir en treballar per a la ràpida reobertura dels dos centres, amb la formació del personal sobre protocols de seguretat front al virus, en coordinació amb les autoritats sanitàries i d'altres institucions internacionals, i va continuar prestant informació i assistència a famílies en quarantena amb aliments, medecines i suport psicològic.

Un premi per les víctimes

L'Ordre Sant Joan de Déu va dedicar el guardó a la societat pel seu suport i a tots els seus pacients, especialment els d'ebola. Així mateix, va recordar als germans Miguel Pajares i Manuel García Viejo i els 18 col·laboradors morts per la malaltia. El president de la Fundación Juan Ciudad, Miguel Ángel Varona, va agraïr la distinció i va recordar a tots els religiosos i col·laboradors que formen part de l'ordre en els 55 països on és present, principalment d'Àfrica i Amèrica.

Varona va reconèixer que les circumstàncies de la mort de dos missioners de l'ordre a causa de l'ebola el 2014 ha influït en la concessió del premi, però també significa cridar a l'atenció sobre la tasca que, en general, fa l'ONG Sant Joan de Déu en 330 centres d'assistència sociosanitària. Va comentar també que la dotació del premi es dedicarà sobretot a la lluita que s'està portant a terme per combatre l'Ébola.