El compositor i professor de música Manuel Oltra i Ferrer, autor de nombroses sardanes, peces simfòniques per a cobla i obres per a veu i música orquestral, va morir divendres a la nit als 93 anys d'edat, va informar la Confederació Sardanista de Barcelona.

Nascut el 1922 a València, Oltra va ser mestre al Conservatori Superior de Música de Barcelona i va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2010. La família d'Oltra es va traslladar a Barcelona quan encara no tenia un any, i és a la capital catalana on va viure i on va dur a terme la seva activitat professional.

Oltra va ser deixeble de músics destacats com Eduard Toldrà o Joaquim Zamacois i va ser catedràtic d'harmonia, contrapunt, fuga i formes musicals del Conservatori Superior de Música de Barcelona (1959-1987), del qual va ser sotsdirector de 1973 a 1981.

Entre les seves composicions figuren més de 30 sardanes, com De matí, de matinet, Present de nocesMontjoliu; sardanes corals, com Pregària; peces simfòniques per a cobla, com La filadoraRapsòdia per a piano i cobla; més d'un centenar de ballets per a cobla, com La contradansa d'AlentornEls bombers barcelonins, i obres simfòniques per a orquestra, com Simfonia EsparsaDoble 5: Suite.

El compositor va rebre nombrosos premis i reconeixements, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2010), el Premi Nacional de Música en l'apartat de composició (1994); el Premi Nacional Agustí Borgunyó (2006) o el Premi de la Crítica del concurs La Sardana de l'Any (1974).

Un dels últims homenatges a Oltra va ser organitzat pels Amics dels Concerts de l'Agrupació Cultural Folklòrica el dia 12 de juny de 2012 al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.