L'Acadèmia del Cinema espanyol ha decidit per unanimitat que la pel·lícula de Jon Garaño i Josemari Goenaga Loreak, íntegrament rodada en llengua basca, representi a Espanya en la carrera a l'Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa del 2016.

No serà fins al 14 de gener de 2016 quan l'Acadèmia de Cinema de Hollywood realitzi la lectura de nominats que s'enfrontaran definitivament al Teatre Dolby de Los Angeles.

L'elecció de Loreak, un drama coral en el qual diverses dones refan les seves vides després de la mort en un accident de carretera d'un home que va tenir a veure amb totes elles, suposa una aposta diferent dels acadèmics espanyols, que mai havien triat una cinta rodada en euskera per representar Espanya.

«Estem amb una il·lusió tremenda», van saltar a duo els dos directors, que van connectar via Skype amb l'Acadèmia de Cinema, on els actors Irene Escolar i Álvaro Cervantes van llegir la decisió dels acadèmics en presència de la notària Eva Sanz i del president, Antonio Resines.

A Goenaga i Garaño els va enxampar la notícia rodant a Bilbao el que serà el seu tercer llargmetratge, si bé en aquest cas, ha explicat Garaño, Goenaga estarà en altres tasques i codirigirà la cinta un dels guionistes de Loreak, Aitor Arregi, sobre un gegant que s'ha pensat sempre que era una llegenda, però realment va existir.