Dos anys després de tornar a la civilització després de quatre dècades aïllats a la jungla de Vietnam, Ho Van Thanh, 83 anys, i el seu fill Ho Van Lang, 46 anys, s'adapten amb dificultats a la seva nova vida en un llogaret del centre del país.

L'ancià, un veterà de l'Exèrcit nord-vietnamita durant la Guerra de Vietnam, va fugir amb el seu petit de tres anys a la jungla quan casa seva va ser bombardejada el 1972 i van morir la seva mare i dos dels seus quatre fills. La seva esposa va sobreviure i es va quedar sola en el llogaret de Tay Tra amb el fill menor, Ho Van Tri, que avui s'ocupa del seu pare i el seu germà perduts durant més de 40 anys. "Solia anar a veure'ls a la selva dues vegades a l'any, els portava un paquet de sal o eines i comprovava que es trobaven bé però no parlava amb ells perquè el meu pare no deixava que ningú s'apropés. Va perdre el cap durant la guerra i ni tan sols sap que sóc el seu fill, creu que no vaig sobreviure a les bombes", explica Tri.

Els dos robinsons, portats de tornada al llogaret per la força a l'agost de 2013, s'asseuen amb la mirada perduda a la modesta casa que les autoritats locals els van oferir per facilitar la seva tornada a la societat. "Al principi Lang es va espantar per estar en un edifici de ciment. Ell solament coneixia la barraca que tenien en un arbre a la selva, però ja s'hi ha acostumat", diu Tri.

L'ancià, borni i amb dificultats auditives, sembla aliè a la conversa, assegut a la gatzoneta sobre el llit. "Es nega a parlar, però el sentim cantar quan es queda sol a casa", diu Tri.

Malgrat criar-se a la jungla, el seu fill Lang s'ha adaptat a la nova vida millor que el seu progenitor. No coneix l'idioma vietnamita, però parla amb els seus veïns en la llengua minoritària "cor" que va aprendre del seu pare i aconsegueix alguns ingressos treballant en el camp o recollint llenya. "Ell ja sabia llaurar perquè en la selva tenien una petita plantació", explica Tri, que exerceix de portaveu, ja que Lang només pot mantenir converses bàsiques. Mentre Tri relata les dificultats que el seu germà va viure al principi per aprendre a vestir-se (a la selva solament anaven tapats amb fulles) o per entendre el funcionament dels diners, Lang roman assegut, amb l'esquena tesa i la mirada fixa i inexpresiva.