L'escriptor Víctor Gay Zaragoza descobreix en la novel·la El defensor, presentada ahir a Barcelona, que el president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat l'octubre del 1940, era parent del jove advocat defensor que li van assignar, Ramon de Colubí, un militar nacional i conservador, que va lluitar a la guerra al costat de Franco, però que va intentar salvar la vida del polític català.

Gay Zaragoza va explicar que, a partir d'un fet casual -trobar a casa de l'avi de Marilú Colubí una fotografia de l'advocat- va començar a investigar la seva vida i la seva relació amb Companys, fins a trobar-se que els besavis de tots dos eren germans i els seus avis, cosins germans.

Considera l'escriptor que els dos protagonistes de la seva novel·la, que defineix com una obra de ficció basada en fets reals, van acabar sabent que "eren de família, però ho van voler amagar" per les conseqüències que hauria tingut en l'època si s'hagués sabut.

Marilu de Colubí, que actualment resideix a Barcelona però que ha passat part de la seva vida a Veneçuela, on es va exiliar el seu pare, va explicar que aquest mai parlava de la seva relació amb Companys, encara que sí va revelar que "sempre es va sentir molt incomprès pels dos bàndols de la guerra".

També ha indicat que des de petita va aprendre que "ni admiració per Franco, ni pel franquisme ni cap al Rei" i va afegir que el pensament del seu progenitor va acabar sent "totalment diferent al que l'havia portat a lluitar" durant el conflicte bèl·lic amb els franquistes.

Tampoc amaga que a la casa d'una germana que viu a Miami (EUA) hi ha tota la documentació que va utilitzar durant el procés a Companys i que el desig de la família és que algun dia aquests lligalls es guardin a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Marilu de Colubí va dir que durant anys el seu pare va portar uns botons de puny que li havia regalat Companys, en agraïment pel seu treball com a advocat defensor abans de ser afusellat, i que "és l'únic que s'ha perdut d'aquell període, ja que en un viatge al Perú els hi van robar".

En la novel·la, editada per Suma de Letras i Columna, Gay Zaragoza, basant-se en documents, reconstrueix la relació que van establir els dos homes i destaca que De Colubí, posant en risc la seva vida i la seva carrera, va lluitar "fins a l'últim moment", fins i tot enviant un telegrama a Francisco Franco, perquè tinguessin clemència i no s'afusellés el president català. L'escriptor barceloní sosté que, de l'experiència, el jove advocat va emergir com una persona nova.