El dijous, dia 15, celebrem la festa de santa Teresa de Jesús, santa Teresa d'Àvila, per recordar els 500 anys del seu naixement. Vaig participar en la Trobada Europea de Joves a Àvila el mes d'agost oferint una catequesi i una reflexió a un bon grup de nois i noies, a més de presidir l'Eucaristia amb els joves pelegrins catalans al monestir de La Encarnación.

Tot preparant la catequesi amb el títol "En tiempos recios, amigos fuertes de Dios. Santa Teresa, su tiempo y el nuestro", vaig descobrir la gran aportació de la santa a la seva època, el segle XVI.

Canvi d'època semblant al del nostre temps

Santa Teresa va viure durant el segle XVI (1515-1582), una època de molts canvis: en l'economia, pel pas d'un sistema feudal a un sistema comercial; en política, perquè es va construint Europa; en el camp social, per la decadència de la noblesa feudal, el creixement de la burgesia i l'aparició de nous tius de pobresa; en l'aspecte religiós apareix una crisi de la religiositat -paral·lela a la fi de l'edat mitjana- amb l'inici de la reforma de l'Església per camins divergents, alguns de ruptura... no només fou una època de canvis, sinó un canvi d'època. Nosaltres estem vivint quelcom semblant amb l'afegitó de la rapidesa el nostre temps i de la globalització, afavorida per les xarxes socials.

Santa Teresa va aportar-hi "lo poquito que hay en mí", com escriu ella mateixa. Avui, aquella centúria és considerada el segle de Santa Teresa. Com diu un testimoni d'avui, "viu el temps present i omple'l d'amor".

A la recerca de la pròpia vocació

Va viure moltes dificultats per anar descobrint la pròpia vocació i el que Déu li demanava en cada etapa de la seva vida. Ho expressa bellament amb una pregària en forma de poema que va repetint: Dadme riqueza o pobreza/Dadme consuelo o desconsuelo/Dadme alegría o tristeza/ Dadme infierno o dadme cielo /Vida dulce, sol sin velo,/ pues del todo me rendí. ¿Qué mandáis hacer de mí? [...] (Extret del full Parroquial d'aquesta setmana).