És tal vegada un dels personatges més llegendaris de la història dels Estats Units, en els temps convulsos del segle XIX, i també un dels més enigmàtics. Henry McCarty, més conegut com a Billy el Nen, va ser un dels pistolers més famosos i cruels del Far West, i la seva vida ha inspirat nombroses novel·les i pel·lícules que han alimentat la seva llegenda. No obstant això, sempre ha estat difícil posar-li rostre, atès que fins ara només se l'havia identificat en una fotografia. Fins ara perquè, després d'un important treball d'anàlisi, els experts han determinat que el personatge que apareix en una fotografia presa el 1878 a l'estat de Nou Mèxic, és el famós fugitiu.

La fotografia, on es veu a Billy el Nen jugant a croquet (un esport de pilota que els irlandesos van importar quan van immigrar al continent americà) al costat d'un grup de familiars i amics, va ser adquirida el 2010 per la parella formada per Randy i Linda Guijarro per només 2 dòlars (1,75 euros) en una botiga d'objectes de segona mà de Califòrnia. Els Guijarro mai van pensar que aquell retrat del segle XIX tingués cap valor. Ningú havia detectat en aquell típic paisatge rural la presència del famós delinqüent.

Segons una informació del diari britànic The Guardian, les sospites van aparèixer fa poc més d'un any, quan un antiquari va observar el retrat i hi va identificar a Billy el Nen. La parella va decidir llavors portar la fotografia a Kagin´s, una empresa especialitzada en autentificacions. Després de ser estudiada també per un equip d'experts independents, s'ha verificat l'autenticitat de la instantània, on també hi apareixen membres d'un grup de civils armats que van sembrar el terror en diverses ocasions per la zona.

El vendran sense subhasta

En ser la segona fotografia on apareix el misteriós i sanguinari bandit -que va morir el 1881 als 21 en rebre un tret disparat pel xèrif Pat Garret- la imatge ha estat valorada en uns 5 milions de dòlars (4,3 milions d'euros). Segons ha explicat un portaveu de l'empresa Kagin's, en declaracions recollides per Fox News, el valuós retrat no serà subhastat, tal com s'ha especulat, i ja hi ha dos interessats en la compra.

L'únic retrat existent fins ara del pistoler, posant a peu dret mirant a la càmera i recolzat sobre un rifle Winchester, va ser adjudicat en una subhasta celebrada el 2011 a Denver (EUA) per 2,3 milions de dòlars (2,1 milions d'euros).