Els participants del Sínode de la família van aprovar ahir per majoria de dos terços els 94 punts del seu document final, que obre la via a estudiar cas per cas l'accés als sagraments dels divorciats que s'han tornat a casar. En 3 d'aquests 94 punts -els que més vots negatius van tenir- s'aborda aquesta qüestió i s'explica que els «batejats que s'han divorciat i s'han tornat a casar han de ser més integrats en les comunitats cristianes de les diferents maneres possibles, però evitant en qualsevol cas causar escàndol». També es convida a utilitzar al respecte el mètode del «discerniment», la valoració cas per cas, per part dels sacerdots durant la confessió.

Els 265 pares sinodals, els cardenals i bisbes amb dret a vot van aprovar, com apareix en el punt 84 del document final, que els divorciats i casats en segones núpcies «no només no han de sentir-excomunicats, sinó que poden viure i madurar com a membres vius de l'Església sentint com una mare que els acull».

Asseguren que, per a la comunitat cristiana, «fer-se càrrec d'aquestes persones no és una debilitat de la pròpia fe o de la indissolubilitat del matrimoni, sinó que així l'Església expressa la seva caritat». En el punt 85, el que més vots en contra va tenir (80 enfront de 178 a favor), es recorda que Joan Pau II (en la seva exhortació apostòlica «Familiaris consortio» de 1981) ja va oferir el criteri de la valoració cas per cas de els divorciats catòlics i tornats a casar per al seu accés als sagraments, com l'eucaristia.

«És per tant deure dels preveres acompanyar les persones en el camí del discerniment, segons els ensenyaments de l'Església i les orientacions del bisbe», s'apunta. S'estudiaran els casos i altres circumstàncies com el comportament cap als fills durant el divorci, si hi ha hagut intents de reconciliació, la situació de l'altre cònjuge i les conseqüències de la nova relació per a la resta de la família, entre d'altres.

El document afegeix que «el col·loqui amb el sacerdot, en fòrum intern (en confessió), serveix a la formació d'un judici correcte del que obstaculitza la possibilitat d'una plena participació en la vida de l'Església (el divorciat) i sobre els passos per afavorir-la i fer-la créixer»

Educació sexual a l'Església

El text inclou, per exemple, la necessitat que «sigui millorada la catequesi prematrimonial» per evitar els divorcis. Demana que l'Església doni suport a les parelles, joves i adolescents en el tema de la «sexualitat», en considerar que «la família, encara que és el lloc pedagògic principal, no pot ser l'únic lloc en el qual s'abordi l'educació sexual». En el document també es reitera l'atenció a casos de violència familiar i, sobretot, «promoure la protecció dels menors de l'abús sexual».

«L'Església reitera la seva tolerància zero en aquests casos» i l'«acompanyament de les famílies», afirma sobre això. Els bisbes indiquen que lliuren aquest document al papa Francesc i que esperen que aquest serveixi perquè ell escrigui un document sobre el tema.