La figura del músic Xavier Cugat, gironí i català universal que va triomfar al món el segle passat -i en especial als Estats Units i Hollywood- estarà present a Girona en el pròxim any més que mai. La ciutat va encetar ahir l'Any Cugat commemorant el 25è any de la seva mort i amb la presentació d'una edició especial de la revista 440, del grup editorial Enderrok.

El seu nom complex (Francisco de Asís Javier Cugat Mingall i Deulofeu, tot i que era conegut universalment com a Xavier?Cugat) és un reflex del caràcter polifacètic que va adquirir amb els anys. Nascut l'1 de gener de 1900 a la plaça de l'Oli de Girona, es va traslladar a Cuba amb només quatre anys per viure després als Estats Units.

Es va iniciar en la música com a violinista, un nen prodigi, i va acabar destacant com a director d'orquestra i com un gran organitzador d'espectacles que van fascinar els Estats Units i a Hollywood en particular, on va participar en moltes pel·lícules, i on era conegut, participava i es cobejava amb les estrelles del moment.

Així el van recordar ahir a Girona en la presentació de l'edició de la revista 440 dedicada a Cugat en un acte al Saló de Descans del Teatre Municipal. L'alcalde, Carles Puigdemont, anunciava que s'iniciava així la celebració de l'Any Cugat on la figura d'aquest «músic excepcional, català i gironí universal» i que va tenir una «vida extraordinària» serà present en nombrosos actes i s'inclourà en les programacions musicals de la ciutat.

Puigdemont recordava Cugat i l'actuació que precisament va fer el 1918 al Teatre Municipal o el discurs que va fer del pregó de Fires el 1986. I és que Cugat se sentia «profundament gironí», va afegir l'alcalde i va deixar «una petjada inesborrable» per allà on va passar.

Tant el director del grup Enderrock, Lluís Gendrau, com el director de la revista 440, Jordi Martí, es van dedicar a presentar l'edició especial amb anècdotes com per exemple que Cugat volia viure 100 anys (no ho va aconseguir perquè moria el 27 d'octubre de 1990, amb 90 anys) o que tenia el somni de tenir una casa a la Costa Brava, que tampoc aconseguia.

La revista fa un repàs a les «mil i una vides» de?Cugat, de «violinista clàssic a rei del Mambo» i la seva espectacular «vida d'un català a Hollywood», com presenten a l'edició especial. Des del nen prodigi amb el violí, al seu pas per l'Havana i el gran salt als Estats Units com «l'home de la Rumba», encomanant aquesta música primer a Nova York i després arreu del país fent ballar a les mateixes estrelles de Hollywood amb les seves orquestres. Per exemple, el mateix Frank Sinatra, va gravar un disc amb l'orquestra de Xavier Cugat.

O altres anècdotes que van sortir durant l'acte d'ahir on hi havia, entre altres, el pintor gironí Enric Ansesa, que va ser amic personal de l'artista. Entre aquestes, la seva habilitat com a dibuixant realitzant caricatures de les estrelles i personatges del moment, o com era un mediàtic i gran relacions públiques que fins i tot enviava cartes als presidents dels Estats Units.

Tot plegat, sense oblidar el seu «amor» per Girona -de fet allà on anava parlava Anglès amb accent americà i el català en gironí, recordaven ahir- . L'acte es va acabar, amb l'actuació musical d'una banda integrada per professors de l'Escola de Música Moderna de Girona (EMMG) i la participació del bateria Rafel Rostey, que amb 14 anys va ser fitxat per Cugat per formar part de la seva orquestra.

Així, amb els ritmes que apassionaven el gironí, es va cloure el primer dels actes de l'Any Cugat. El segon comença avui, amb una exposició de la seva obra pictòrica a la Fira de Mostres del Palau Firal. La mostra porta per títol Mans dels instruments musicals i s'exhibirà fins al pròxim diumenge.