La Xarxa del Patrimoni Literari Català"Espais Escrits" ha creat rutes literàries que transcorren pels principals temples religiosos de Catalunya.

Una de les rutes transcorre entre el Montseny i la costa, una altra a les Terres de l'Ebre que va de Tortosa a Morella, una que comença a Girona i arriba fins al Canigó, i la que inicia el seu recorregut al Temple Romà de Vic i va fins al santuari de Núria.

Destaca la ruta Montserrat sentit pels poetes, on es pot conèixer de nou el temple de Montserrat a partir de la visió de set grans autors de la literatura catalana, des de Jacint Verdaguer a Clementina Arderiu, passant per Àngel Guimerà, Joan Maragall o Víctor Balaguer.

A més de conèixer la impressió que els va causar el temple (Josep Pla), o reviure reivindicacions que s'hi han viscut (Joan Brossa), es pot gaudir de la locució dels textos literaris per part de rapsodes professionals. Una altra de les rutes literàries transcorre pels monestirs de la ruta del Císter: Santa Maria de Vallbona de les Monges, Poblet i Santes Creus, a més de visitar l'ermita de la Mare de Déu de l'Abellera, Escaladei, Santa Maria de Siurana. Les rutes literàries són consultables tant per aplicació mòbil com web, a partir del Mapa Literari Català.