La Sala la Planeta de Girona inaugurarà la nova temporada de 2016 amb Penal de Ocaña, una obra de la companyia segoviana Nao d'Amores, especialitzada en teatre medieval i del renaixement espanyol, que arribarà a Girona els dies 29, 30 i 31 de gener dins el circuit estatal de la Red de Teatros Alternativos.

Aquesta és una obra sobre l'anteposició del sacrifici personal i l'ètica davant d'una situació d'emergència. Penal de Ocaña és el diari de María Josefa Canellada, una estudiant de Filosofia i Lletres al Madrid de 1936, deixeble de grans intel·lectuals del moment, que en esclatar la Guerra Civil es lliura en cos i ànima a tenir cura dels ferits a l'hospital d'Izquierda Republicana a Madrid, i després a l'edifici de l'antic penal d'Ocaña.

«Un gran monòleg», va qualificar ahir Pere Puig, director de La Planeta, en l'acte de presentació d'una programació que tindrà vint-i-vuit espectacles i més de cinquanta funcions, especialment de teatre, encara que també hi ha propostes de música i dansa.

Una altra obra destacada serà Psicosi de les 4.48, un títol que fa referència a l'hora de la matinada coneguda com l'hora dels suïcides al món. I és que la seva autora, Sarah Kane va acabar amb la pròpia vida, malgrat haver dedicat els últims dies a escriure aquest relat del camí de la psicosi, amb detalls del que sentia i pensava mentre intentava lluitar per sobreviure.

Interpretat per Anna Alarcón, aquest serà sense dubte un altre dels grans monòlegs de la nova temporada de La Planeta (5 de febrer).

Una programació que també comptarà amb el retrat de les feines en precari Sobre el fenomen de les feines de merda (20 i 21 de febrer), de Joan Yago. La compa?nyia La Calòrica parteix de l'article On the phenomenon of Bullisht Jobs, de l'antropòleg David Graeber, per construir un espectacle d'històries breus i intenses.

La secció més política comptarà amb El darrer dia del cafè de la Granota, basat en l'univers del poble de Mequinensa de l'obra literària de Jesús Montcada, amb la companyia Mea Culpa.

El teatre d'humor i gestual arribarà de la mà de Cascai Teatre amb La banda del Teflón, amb direcció de Marcel Tomàs.

També hi haurà l'oportunitat de veure debutar una companyia: Melòngrum! Theatre, que farà una residència a l'escola El Galliner, i presentarà l'obra de teatre gestual Et après ils partent en silence...

Retret Teatre es capbussa en el clàssic Anna Karenina, de Tolstoi, sobre la dona que trenca amb les convencions socials.

En el gènere de la memòria històrica encara hi ha El vindré a tapar, de la companyia Espai en Construcció.

El Grup Proscenium recuperarà la lectura dramatitzada que va fer a finals dels anys 1980 sobre La i del món a Girona, de Joaquim Ruyra, i Jordi Coromina homenatjarà a Molière a Molière la balla, amb Ludovica Mosca.

A més de tota aquesta activitat, entre altres obres, la Sala la Planeta presentarà les seves últimes quatre produccions pròpies o coproduccions a Barcelona com són La farsa de Walworth, d'Enda Walsh, al Teatre Akademia; La crida, a l'Espai Brossa/La Seca; Un vampir ben educat, al Jove Teatre Regina, i Sota la ciutat, a l'Espai Lliure del Teatre Lliure.

Les entrades es posaran a la venda el proper 17 de desembre a partir de la una del migdia, juntament amb la resta d'equipaments de la xarxa metropolitana de teatres i auditoris, que aquests dies aniran presentant també les seves noves programacions.