La companyia aeroespacial privada SpaceX va completar ahir amb èxit una missió de gran dificultat tècnica, en la qual va enviar un coet a l'espai per posar diversos satèl·lits en òrbita i l'accelerador tornar a la Terra, on va realitzar un aterratge sense complicacions. Una càpsula Falcon 9 sense tripulació a bord de la companyia californiana es va enlairar des de Cap Canaveral (Florida, Estats Units) a les 20.29 hora local (01.29 GMT de dimarts), amb una càrrega d'11 satèl·lits de comunicació. Uns minuts més tard, l'accelerador es va separar de la resta del coet, va realitzar un gir de 180 graus i va tornar a la Terra, on va aterrar només 10 quilòmetres més lluny d'on s'havia enlairat.

«Aquest és un moment revolucionari. Ningú ha aconseguit tenir intacte un llançador de tipus orbital», va assenyalar el director de la companyia, Elon Musk. Desenes de treballadors de l'empresa van celebrar amb crits i aplaudiments l'èxit històric del Falcon 9 tant a la base de llançament com en la caserna general de la companyia, a Hawthorne (Califòrnia). I és que aquesta proesa pot fer rebaixar enormement l'alt cost econòmic que suposa cada llançament.

El d'ahir ha estat el primer enviament d'un coet a l'espai per part de SpaceX des del passat 28 de juny, quan una altra càpsula Falcon 9, sense tripulació i que portava càrrega per a l'Estació Espacial Internacional (EEI), va explotar minuts després del seu llançament. La càpsula es trobava a una altitud de 40 quilòmetres, traspassada ja la fase de l'enlairament que es considera més perillosa per les forces aerodinàmiques.

Un contracte milionari

SpaceX és la primera companyia privada que ha aconseguit un contracte amb el govern nord-americà per dur a terme aquest tipus d'operacions i, en aquesta ocasió, portava més de dues tones i mitja de subministraments per a l'EEI. L'empresa, amb seu a Califòrnia, té un contracte de 1.600 milions de dòlars / 1.466 milions d'euros amb la NASA per realitzar 12 missions de proveïment a l'EEI amb el seu coet Falcon 9 i la seva càpsula Dragon. Estats Units va retirar la seva flota de transbordadors el 2011 i va perdre la capacitat per realitzar viatges tripulats en un vehicle propi.