El barceloní Víctor del Árbol va rebre el 72è Premi Nadal amb la novel·la La víspera de casi todo, una obra que dibuixa grans i intensos personatges i explica la seva lluita per tirar endavant. La protagonista de la història és Paola, una dona de classe alta que fuig permanentment del passat, fins que un dia arriba a la Costa da Morte, on es trobarà amb uns personatges que, com ella, viuen atrapats a l'abisme amb les «arrels a l'aigua», com va definir l'autor, i amb un passat turbulent difícil d'oblidar. En el moment en què les seves vides es creuen, ningú quedarà a resguard de la tempesta.

Presentada sota el pseudònim d'Aurèlia Ballesteros i amb el títol provisional de Cruce de Olvidos, Víctor del Árbol torna a la primera línia de l'actualitat literària després del seu darrer llibre Un millón de gotas, publicat el 2014. L'obra li va valdre el Grand Prix de Littérature Policière 2015, un dels guardons de novel·la negra més reconeguts per les lletres franceses. El Planeta està dotat amb 18.000 euros i el concedeix l'editorial Destino.

Víctor del Árbol, un autor supervendes i anteriorment mosso d'esquadra, va rebre el seu primer reconeixement literari a Espanya, on havia estat finalista del Premi Fernando Lara el 2008. «Admiro la gent que lluita pels seus somnis», confessa en la seva pròpia pàgina a Internet Víctor del Árbol, que va ser mosso d'esquadra des de 1992 fins a 2012, quan va canviar definitivament la placa de policia per la literatura, especialment després del reconeixement rebut a França.

Va cursar estudis en Història a la Universitat de Barcelona, sense acabar-los, i va col·laborar dos anys com locutor i col·laborador en el programa radiofònic de realitat social Catalunya sense barreres (Ràdio Estel, ONCE).

El 2011, va publicar La tristeza del samurai, que ha estat un èxit nacional i internacional, que va ser traduïda a una desena d'idiomes (Holanda, Polònia, Romania, Macedònia, Israel, Itàlia, França, Estats Units, el Brasil, la Xina) i supervendes a França, on compta amb el reconeixement de la crítica i amb nombrosos premis.

Paral·lelament, el periodista i escriptor lleidatà Lluís Foix va guanyar el Premi Josep Pla amb l'obra Aquella porta giratòria, la segona part de les seves memòries, després que l'any 2013 publiqués La marinada sempre arriba. L'autor fa un recorregut en primera persona pels seus records i vivències a La Vanguardia, on al llarg de 45 anys va exercir des de traductor fins a director.

L'obra és un homenatge al periodisme i un anecdotari vital que recull des dels temps que va passar a Menorca fent el servei militar, els seus inicis al diari com a substitut dels principals traductors, els temps de corresponsalia a Londres i Washington, passant pel seu viatge pels Estats Units en plena Guerra Freda o els mesos passats a l'Afganistan.

Amb La marinada sempre arriba, Foix recollia la seva infantesa i adolescència a Rocafort de Vallbona, a la vall del Corb, fins a la seva arribada a Barcelona. Ara, fa un pas més enllà i recull els 45 anys d'exercici del periodisme. L'obra la va presentar amb el pseudònim de Joan March i el títol provisional de La porta giratòria, en referència a la porta del carrer Pelai on hi havia la seu del diari, però que va canviar per la connotació política que va agafar el terme, segons va explicar en recollir el premi. El guardó està dotat amb 6.000 euros i el concedeix Destino.

Procedència molt diversa

El 72è Premi Nadal ha rebut un total de 341 novel·les procedents en la seva major part d'Espanya, sent Madrid i Barcelona les províncies amb més participants. També s'han rebut nombroses novel·les procedents d'altres països com Alemanya, Argentina, Xile, Colòmbia, Costa Rica i els Estats Units, entre d'altres. Per la seva banda, el Premi?Josep?Pla de prosa en català ha rebut en aquesta edició un total de 24 obres, procedents de tot l'àmbit lingüístic català. El guanyador del Premi Nadal de l'any passat va ser José C. Vales, amb la novel·la Cabaret Biarritz. Andreu?Carranza, per El poeta del poble, una biografia novel·lada de Jacint Verdaguer, es va emportar per la seva banda el 47è Premi Josep Pla.