Un grup de científics de la Universitat alemanya de Erlangen-Nuremberg, liderat per l'espanyol Rubén D. Costa, ha desenvolupat un sistema a base de proteïnes que permet mantenir l'eficàcia dels LED inorgànics tradicionals, però a un cost menor tant en l'àmbit econòmic com mediambiental.

L'equip, que ha publicat el seu treball a la revista Advanced Materials, ha ideat una manera d'empaquetar proteïnes luminiscents en forma de goma per crear el que es coneix com BioLED, que pot emetre llum blanca, a la qual contribueixen per igual el blau, el verd i el vermell, amb la mateixa eficàcia que els LED tradicionals. Els científics segueixen la mateixa filosofia que amb els LED inorgànics, és a dir, parteixen d'un LED blau i col·loquen a sobre una «cascada de molècules», en aquest cas proteïnes «molt fàcils de produir», segons ha explicat Costa.

Per al treball parteixen d'un bacteri, capaç de produir «tones d'aquestes proteïnes». L'equip combina així la tecnologia inorgànica del LED amb materials orgànics que poden ser «tunejats» per produir «tota la paleta de colors». La solució gelatinosa de proteïnes que han ideat els científics és, a més de fàcil de produir, «biodegradable».