La 45a edició de l'International Film Festival Rotterdam (IFFR) acollirà la retrospectiva "Pere Portabella i l'Escola de Barcelona" amb motiu de l'estrena del seu film "Informe general II. El nou rapte d'Europa".

Aquest film és la segona part del seu títol històric: "Informe general sobre algunes qüestions d'interès per a una projecció pública", que va estrenar el 1976.

Quaranta anys després, arriba l'estrena de la nova pel·lícula de Portabella, un film que retrata el present polític des de la perspectiva dels moviments socials com a alternativa als partits tradicionals, ha informat la Filmoteca de Catalunya en un comunicat.

La retrospectiva que ofereix el festival, que se celebrarà del 27 al 7 de febrer a la ciutat holandesa de Rotterdam, inclou títols de la filmografia del cineasta figuerenc i una mostra del moviment avantguardista dels anys seixanta, amb còpies procedents de la Filmoteca.

La mostra inclou títols com "Dante no és únicamente severo" (1967), de Jacint Esteva i Joaquim Jordà; "Maria Aurèlia Capmany habla de un lugar entre los muertos" (1969), obra de Jordà, considerada com "l'autèntic manifest de l'Escola de Barcelona"; i el documental produït per Portabella i dirigit per Esteva que reflecteix les tradicions de l'època a Espanya "Lejos de los árboles" (1963), entre molts altres títols.

El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Rimbau, ha afirmat que cinquanta anys després de l'eclosió de l'Escola de Barcelona sembla "particularment adequat" girar la vista enrere, cap a un cinema que "va navegar a contracorrent de l'hegemònic", per reivindicar "un dels moviments més singulars de la història del cinema català".

Rimbau, que destaca l'obra de Portabella i la situa "entre l'avantguarda de l'art i el compromís polític", participarà al seu costat en la classe magistral que impartirà el director a la Filmoteca el 30 de gener.