Els pianistes gironins Carles Lama i Sofia Cabruja van rebre una sonada ovació dijous en la seva actuació al mític Carnegie Hall de Nova York per interpretar «Goyescas», del compositor lleidatà Enric Granados, en una transcripció per a piano a quatre mans i justament en el dia que es complia el centenari de l'estrena de l'òpera a la ciutat dels gratacels.

Carles Lama i Sofia Cabruja, el duet de piano més internacional de Girona, van començar a tocar plegats el 1987 i des d'aleshores han ofert recitals de piano a quatre mans i concerts per a dos pianos i orquestra a Europa, Amèrica i Àsia.

Enric Granados (Lleida, 1867 - Canal de la Manxa, 1916) va morir quan tenia 48 anys. Va ser una mort tràgica i inesperada. Tornava de Nova York, on havia estrenat amb èxit l'òpera «Goyescas» al Metropolitan Opera House. En el trajecte va fer una curta escala a Londres, després de la qual, el 24 de març de 1916, en el port de Folkestone, va pujar al costat de la seva esposa al vapor Sussex de la Companyia de Ferrocarrils Francesos per creuar el Canal de la Manxa fins a Dieppe.

Allà agafarien un tren que els portaria Barcelona. Eren els anys de la primera gran guerra mundial i l'embarcació, possiblement per error, va ser torpedeada per un submarí alemany. Mai van arribar al seu destí. Tots dos van perdre la vida, i així, «Goyescas» es va convertir en l'última obra i l'última estrena de l'autor català.

Ara, un segle després de la tragèdia, Carles & Sofia piano duo ha volgut commemorar la data interpretant l'obra en una versió única i exclusiva per a piano a quatre mans. L'estrena mundial de «Goyescas. 100 anys després» va ser justament el mateix dia i a la mateixa ciutat d'aquella estrena: el dijous 28 de gener, al Carnegie Hall de Nova York, que va vibrar com en les millors nits amb l'obra del compositor lleidatà, i va dedicar al duo de pianistes gironí una llarga i sonora ovació de reconeixement.

El concert va ser gravat i s'editarà en CD en el mes de març coincidint amb la mort del compositor català.