El nom de l'escriptor gironí Carles Rahola ha guanyat projecció arran de la recent investidura de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat. Qua la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, li va retreure que temps enrere hagués dit que «s'havia de fer fora l'invasor», Puigdemont va respondre que citava unes paraules de Carles Rahola, periodista gironí afusellat pel franquisme, el qual es referia a la invasió de l'aviació feixista italiana per bombardejar la població civil de la ciutat de Girona.

La polèmica va ser citada en més d'una ocasió ahir en la presentació oficial dels actes culturals de la Setmana dels Rahola, organitzada conjuntament la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes, i que tindrà com a conferenciants destacats Joaquim Maria Puyal i Sergi Pàmies.

Del 12 al 25 de febrer, la ciutat acollirà diversos actes relacionats amb l'actualitat i el periodisme. L'esdeveniment és l'avantsala de l'entrega dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local impulsats per la Diputació i el Col·legi de periodistes i que es lliuraran el 25 de febrer a l'Auditori de la Devesa. Un total de 71 treballs competeixen en les diverses categories.

Les activitats culturals de la Setmana dels Rahola duraran pràcticament dues setmanes i es faran a diversos espais de la ciutat. Un dels protagonistes serà el conegut periodista Joaquim Maria Puyal, que pronunciarà la conferència La substància del discurs comunicatiu: la construcció de la mirada el dia 12 de febrer (12 h) a la Sala de Graus de la facultat de Lletres.

Des d'aquest mateix dia es podrà visitar a la biblioteca pública Carles Rahola l'exposició Catorze mirades a dotze mesos. Fotografies presentades a la sisena edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

El dimarts 16 de febrer (18 h) a la mateixa biblioteca es farà l'activitat Mai plou al gust de tothom. Una conversa sobre meteorologia i mitjans, amb la meteoròloga Mònica Usart, dona del temps de RAC1, RAC105 i 8tv, i el periodista d'El Punt Avui, Jordi Grau.

El dimecres 17 (19 h), també a la biblioteca Carles Rahola, tindrà lloc una conversa sobre actualitat, escriptura i literatura amb el novel·lista, traductor i periodista Sergi Pàmies. El periodista i cap de redacció del Diari de Girona Alfons Petit conduirà l'activitat.

El dijous 18 a les 18 h es tractarà l'efecte de la «llei mordassa» en el periodisme en la taula rodona Muts i a la gàbia?, amb el professor de la UdG Quim Brugué, l'advocat penalista Carles Monguilod, el periodista Josep Carles Rius, i Marina López, redactora de l'ACN.

El dimarts 23 de febrer (12 h), a la sala de graus de Lletres, es farà la taula rodona De la zona mixta als followers. La relació entre els periodistes i els esportistes d'elit, amb Laura Brugués, Marc Mundet, Ivan San Antonio i Xevi Masachs.

Amb el lliurament dels premis Rahola es donarà a conèixer el guanyador de la primera Beca dels Premis Carles Rahola que promou l'Ajuntament de Girona i que té una dotació de 3.000 euros.