Set anys després de la publicació de Tarántula, el seu fins ara últim disc d'estudi amb material inèdit, Mónica Naranjo presenta Lubna, una òpera-rock que respon a la seva "obligació com a música i artista de seguir evolucionant i reinventar-se".

"Faig televisió sobretot perquè em diverteix, perquè no tinc la sensació d'anar a treballar, mentre que la música és d'alguna manera la meva responsabilitat", diu l'artista de Figueres en una entrevista per la sortida d'aquest àlbum complex que ella ha sufragat i en què ha comptat amb el suport, entre d'altres, de l'Orquestra Simfònica i l'Orfeó Ciutat d'Elx.

Sense aquesta col·laboració, "el cost de producció hauria fet inassumible" que l'àlbum veiés la llum, reconeix la seva autora, que ha necessitat molts anys de treball molt exigent per conciliar la música clàssica i el metal rock, a més de compaginar-ho amb cinc gires, el seu àlbum de versions 4.0, el seu llibre de cuina i les seves aparicions televisives.

Pepe Hierro i Chris Gordon

De tot el procés, revela, les barreges van constituir la part més complexa. Van recórrer fins i tot a un expert en bandes sonores que va ser incapaç de trobar el que buscaven, així que va ser ella i els seus inseparables Pepe Herrero i Chris Gordon els qui finalment es van encarregar d'aquest pas.

"Ha estat un disc costosíssim que a més m'ha desgastat molt energèticament perquè les històries que s'expliquen són dures", apunta Naranjo, que va partir per a la seva gènesi d'un esborrany que la va conquistar.

Assegura que les històries que conté s'entendran plenament quan al setembre es publiqui el llibre que l'acompanya, amb la idea que les cançons s'escoltin a mesura que s'avança en cada capítol.

Fins a aquest moment, la intèrpret prefereix mantenir-se críptica entorn dels personatges i les seves motivacions. Mentrestant, que ningú no vulgui trobar entre ells algun desencantat de l'amor. "No és tan frívol", puntualitza Naranjo, que diu que parla de "temes molt profunds".

"Els últims anys he vist molts informatius a televisió i no vull veure'n més. Ja sé quina és l'actualitat desgraciadament i també que passen coses bones cada dia, encara que sembli que no existeixen. Lubna té molt a veure amb el que passa, amb la societat que hem modelat i amb tot el que pensem que no tenim a prop, quan potser està al costat", explica.

Totes les històries tenen com a denominador comú la importància de mantenir la fe, confirma Naranjo, que destaca en el llibret d'aquesta obra un dels versos que acompanya aquesta idea: "Només l'abraçada del món m'absoldrà".

Es tracta d'una idea il·lustrada per la portada, en què Naranjo o el seu personatge de Lubna "emergeix" de les aigües davant un paisatge urbà de fons. "Representa el moment en el qual l'antagonista la fa tornar, encara que ella, que ha viscut molt temps en el fons marí, no vol, perquè ja sap el que es trobarà, però té molta fe i pensa que pot solucionar tot el mal que impera", diu.

Diverses són les col·laboracions incloses i destaca les de Jaime i Marina Heredia, aquesta última en un tall "reivindicatiu" com és Bumerang. "Ella és com jo, una pura sang quan es parla de les dones; a les dones no se les toca", comenta.

No serà fins a final de l'any que ve que hi haurà una translació d'aquest disc al directe, però aquest impàs no serà pels seus compromisos televisius. Naranjo, que ha participat com a col·laboradora en programes de Mediaset en els últims mesos, nega que pugui treballar com a coach en una pròxima edició de La Voz. "Estaré de promoció d'aquest àlbum", finalitza.