Ell és un raper avantguardista i trencador i ella una superestrella del pop, però Kendrick Lamar, amb cinc guardons, i Taylor Swift, amb tres -incloent el de millor disc de l'any per 1989-, van compartir la glòria en la 58a edició dels premis Grammy celebrats a Los Angeles dilluns a la nit. Després de tres hores i mitja de cerimònia, Lamar va obtenir els reconeixements al millor disc de rap (To Pimp Up a Butterfly), millor cançó i actuació de rap (Alright), millor col·laboració de rap (These Walls) i millor vídeo musical per Bad Blood, amb Taylor Swift.

No obstant això, el guardó més cotitzat, el de millor àlbum de l'any, va anar a parar a Taylor Swift per 1989, que va fer triplet en vèncer també en vídeo musical (Bad Blood) i millor àlbum de pop vocal. Després de la gala, Swift acumula ja deu premis de l'Acadèmia de la Gravació en la seva trajectòria. En el seu discurs, la cantant va recordar que és la primera artista femenina que guanya dues vegades el Grammy a millor àlbum i va advertir a «les dones joves» que pot haver-hi gent que tracti de «soscavar» el seu èxit.

Altres triomfadors de la nit van ser la formació de soul-rock Alabama Shakes, que van guanyar els premis a millor àlbum de música alternativa (Sound & Color), millor cançó roquera i millor actuació de rock (Do not Wanna Fight). Per la seva banda, el britànic Ed Sheeran va obtenir dos gramòfons, entre ells el premi a la millor cançó per Thinking Out Loud. També es van emportar dos Grammy Mark Ronson i Bruno Mars, Little Big Town, The Weeknd, D'Angelo, Jason Isbell i Chris Stapleton. El premi a millor nou artista va ser per a Meghan Trainor, que va agrair el guardó entre llàgrimes.

Llarga nit d'homenatges

El tret de sortida de la cerimònia va anar a càrrec de Taylor Swift, que va ser la primera a pujar a l'escenari de l'Staples Center de Los Angeles amb una potent interpretació de Out Of The Woods. El primer homenatge va ser per a Lionel Richie, que aquest any va rebre el premi Persona de l'Any, i que va reunir artistes com John Legend o Demi Lovato per rememorar alguns dels seus clàssics, abans d'afrontar Richie, amb jaqueta platejada, una vibrant interpretació del seu gran clàssic All Night Long.

També hi va haver temps per recordar altres artistes desapareguts l'any passat. Stevie Wonder va homenatjar Maurice White interpretant That's The Way Of The World i Jackson Browne i The Eagles van interpretar una emocionant Take It Easy en record a Glenn Frey.

Però l'homenatge més aplaudit el va protagonitzar Lady Gaga que, amb un joc de llums que dibuixava sobre la seva cara els mil i un rostres del camaleònic David Bowie, va versionar Space Oddity, Changes i Heroes. Per la seva banda, Chris Stapleton, Gary Clark Jr. i Bonnie Raitt van homenatjar B.B. King. La nit es va tancar amb el rock desbocat de Hollywood Vampires, amb Alice Cooper i Johnny Depp versionant Ace of Spades per recordar Lemmy de Motörhead.

Per estils, Muse va ser el guanyador del millor disc de rock (Drones), The Weeknd es va imposar en urban amb Beauty Behind The Madness i D'Angelo va triomfar amb el seu LP Black Messiah en R & B. Així mateix, Skrillex & Diplo van aconseguir el Grammy al millor àlbum d'electrònica (Skrillex & Diplo present Jack Ü) i Chris Stapleton es va proclamar vencedor del millor disc de country (Traveller). En les categories llatines, el porto-riqueny Ricky Martin es va emportar el millor disc de pop llatí (A quien quiera escuchar), mentre que Pitbull (Dale) i Natalia Lafourcade (Hasta la raíz) van compartir el guardó al millor àlbum llatí de rock, alternatiu o urbà.