Les companyies d'arts escèniques professionals de les comarques gironines (CAEP) s'han constituït com a plataforma amb l'objectiu de tenir més força i lluitar per la «desprecarització» del sector.

Ahir es van donar a conèixer. La formen un total de 22 companyies, tot i que està obert a altres incorporacions que reuneixin els requisits de territorialitat i professionalitat.

Entre elles, hi ha Mal Pelo, Teatre de Guerrilla o Cascai Teatre, que han cregut necessari tenir una sola veu per tractar amb les administracions a l'hora d'establir estratègies del sector, guanyar en visibilitat i compartir informació i recursos.

En els últims tres anys, aquestes companyies van generar 3,1 milions de volum de negoci i van arribar a 340.000 espectadors.

La nova entitat ha estat batejada amb el nom de Plataforma d'Arts Escèniques de les comarques gironines.

Entre els principals objectius a assolir, destaca treballar per la «desprecarització» del sector i evitar la «desaparició d'un teixit cultural molt actiu, variat i dinàmic» a la demarcació; elaborar estratègies de creació de nous públics i fer de les arts escèniques una eina més als centres educatius; compartir informació i recursos o esdevenir interlocutors de referència amb les administracions públiques i poder participaren els processos d'elaboració de polítiques adequades al sector, entre d'altres.

La plataforma ha explicat que s'han reunit amb el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, per fer un diagnòstic de les arts escèniques al territori. En concret se li ha traslladat la necessitat urgent que l'ens participi en el Programa.cat de la Generalitat i la Diputació de Barcelona que ja està en funcionament des de fa tres anys.

Es queixen que, gràcies a aquest programa, a un programador de Barcelona li resulta més econòmic contractar una companyia gironina respecte a un programador de Girona. I per tant, «el territori pateix un greuge important respecte a Barcelona» ja que no té sentit que una companyia gironina tingui més facilitats per fer representacions a Barcelona.

La Diputació de Girona s'ha compromès a treballar sobre aquesta qüestió amb tècnics de l'ens i arribar a una fórmula convenient per a totes les parts.

La plataforma elabora un estudi sobre l'impacte econòmic i social d'aquesta activitat cultural al territori i fora de la demarcació. En els últims tres anys les 22 companyies adherides han donat feina a 344 professionals del sector.