«Feliç d'estar a la 86a edició dels Oscars». Així presumia fa una mica més d'un any l'actriu gironina Anna Allen, en una publicació al seu perfil d'Instagram, de ser l'única representant espanyola a la cerimònia d'entrega dels premis del cinema de Hollywood. El text s'acompanyava d'una fotografia on se la veia trepitjant la cotitzada catifa vermella. I per si no n'hi hagués prou, la intèrpret també assegurava haver estat xerrant amb Neil Patrick Harris, presentador de la cerimònia de l'any passat. Tot semblava un conte de fades fet a mida. Gairebé tothom s'ho creia fins que diversos internautes i un parell de diaris van destapar la mentida. Anna Allen no havia estat convidada a l'entrega de premis i ni tan sols va ser a Los Angeles aquells dies.

Aquesta mentida de l'actriu, coneguda sobretot per haver donat vida a Marta Altamira, la primera parella sentimental de Toni Alcántara a la sèrie de Televisió Espanyola Cuéntame Cómo Pasó, va aixecar la llebre. Els seus perfils a les xarxes socials estaven farcits de muntatges i falsedats. Allen s'havia fabricat un món de fantasia en el qual ella era una actriu espanyola que triomfava als Estats Units. Entre les mentides més rellevants, el fotomuntatge on apareixia acompanyada de l'equip de The Big Bang Theory, i en el qual es vantava d'haver rodat un episodi de la reeixida sitcom del canal nord-americà CBS. La jove havia agafat una fotografia de les xarxes socials per incrustar-hi el seu rostre amb Photoshop.

Els seus deliris de grandesa es van transformar aviat en un autèntic malson. I és que l'actriu, nascuda a Girona fa 38 anys, va desaparèixer de cop i volta, encara que el seu cas no va deixar de fer la volta al món. Mitjans britànics com el Daily Mail o el Mirror es van fer ressò del cas. Però com més pressió mediàtica hi havia, menys informacions fiables apareixien. Allen no va donar cap més senyal de vida des que es va descobrir la seva falsa estada a la cerimònia dels Oscars.

Anna Allen va deixar d'existir. Va eliminar tots els seus perfils a les xarxes socials i van donar de baixa el telèfon mòbil. Tampoc la llogatera del pis situat al cèntric barri de Chueca de Madrid, on residia l'actriu habitualment, va explicar ara fa un any, en declaracions recollides pel portal Vanitatis, que les cartes i factures se li acumulaven a la bústia, però que la inquilina no havia aparegut des que la seva gran mentida va saltar als mitjans.

Hipòtesis, rumors i un musical

Molts han estat els rumors i les hipòtesis que han circulat sobre Anna Allen. Des del seu nom real a l'edat, passant per l'origen o la possibilitat que acabés participant en un famós reality de Telecinco. També hi ha qui ha assegurat haver vist la intèrpret passejant per Barcelona, Madrid o Miami. La sospita més estesa és que l'actriu podria viure en un altre país, amb una nova identitat, atès que no sembla que constin moviments bancaris al seu nom.

La seva increïble història ha inspirat, fins i tot, el musical Tots som Anna Allen, que la companyia TesTistosTigues representa des d'ahir al vespre al Teatre Almeria de Barcelona. L'espectacle, en el qual Mònica Macfer dóna vida a la controvertida actriu, vol cridar l'atenció sobre el poder que atorguen les xarxes per inventar o maquillar el currículum de qualsevol persona.

Els motius que van portar una jove actriu, a qui no li faltava la feina, a falsificar la seva vida professional segueixen sent avui dia un misteri per resoldre. «No sé res d'ella. És més, fa dos mesos em van demanar el seu telèfon perquè la volien cridar per a una web-sèrie, però no el vaig poder donar perquè ha canviat de número», va dir recentment l'actor Pablo Rivero -Toni Alcántara a Cuéntame cómo pasó- en declaracions recollides pel diari El Mundo.