Després d'un llarg període de negociació, la Confederació Sardanista de Catalunya (CSC) ha aconseguit arribar a un acord amb la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) per tal de poder normalitzar la tasca de la gestió dels drets d'autor dins del món de la sardana.

Aquesta gestió s'emmarca en un dels objectius dels estatuts de la Confederació Sardanista de Catalunya, que consisteix en «defensar el dret dels compositors, intèrprets musicals, dansaires i autors literaris a obtenir el reconeixement social i el nivell de retribució que mereix la propietat intel·lectual de llurs obres i interpretacions».

Aquesta entesa facilitarà que les entitats solucionin el tràmit de comunicar a l'SGAE els programes en què s'hi interpreten composicions musicals amb drets d'autor. Serà la CSC qui centralitzarà aquesta feina feixuga i administrativa. Amb això també s'evitarà que les entitats sardanistes no rebin més multes per no complir amb el deure d'abonar els drets d'autor. En aquest sentit, cal recordar que la declaració d'obres de creació programades a les activitats culturals, com ara sardanes i peces per a cobla, és d'obligat compliment.

Paral·lelament, es podrà certificar davant l'SGAE la realitat de les obres sardanistes interpretades, el que suposarà que hi hagi un veritable control sobre aquest tipus de creació musical. D'aquesta manera els compositors i intèrprets de sardanes percebran de manera periòdica, justa i real els drets d'autor que els corresponen, a diferència del que ha passat fins ara.

A més a més, aquest acord permetrà que les entitats obtinguin una factura de la SGAE per a cada esdeveniment sardanista que organitzin. Això permetrà justificar amb major facilitat les subvencions atorgades per les diverses administracions públiques.

Per poder concretar el projecte cal omplir un formulari per tirar endavant la gestió dels drets d'autor vinculats a cada entitat. Les entitats el poden demanar a l'adreça de correu electrònic info@conf.sardanista.cat o a l'adreça física de la Confederació Sardanista de Catalunya (c/ Montsec, 20 baixos 08030 Barcelona).

A partir del moment en què rebi aquest formulari es començarà a declarar els drets d'autors, i per això caldrà que s'enviïn els programes de mà de cada activitat sardanista que es desenvolupa o bé la relació de sardanes interpretades a infosardana@conf.sardanista.cat. Això també ens permetrà pujar-los a l'agenda sardanista de www.fed.sardanista.cat, el que redundarà en una informació més completa que permetrà una major difusió de cadascuna de les activitats sardanistes.

REVESSES

Ja han passat quatre anys des que es va crear el curs Revesses. CAT per aprendre a resoldre revesses a través d'internet. El proper 12 d'abril començarà la cinquena temporada que, com en l'última edició, serà totalment gratuïta. Les revesses a estudiar han estat creades especialment i tenen una dificultat que va augmentant al llarg del curs. Actualment compten amb set compositors de sardanes que han donat permís per a poder realitzar aquesta tasca. Està previst mantenir essencialment l'estructura del curs anterior. Així doncs seguirà essent gratuït i obert a tothom, independentment del nivell de coneixements, ja que els objectius són:

Que qui no sàpiga res de revesses aprengui què són i com es resolen,que qui en sàpiga hi trobi la possibilitat de practicar sense moure's de casa, que el curs sigui un lloc de trobada i comunicació entre tots els que comparteixen l'afició per les revesses. Així, l'entitat organitzadora anima a participar-hi i a passar una bona estona a la web www.revesses.cat.

curset periodístic

L'Associacionisme Cultural Català ofereix un curset periodístic.

No cal dir que si una de les reivindicacions dels sardanistes és la poca presència de la sardana als mitjans de comunicació, cal que les entitats que organitzen activitats sardanistes sapiguen comunicar-les correctament. La primera responsabilitat, doncs, de cada entitat.

Per aquest motiu, s'emplaça a participar a aquest curs impartit pel reconegut periodista Vicent Partal, director de Vilaweb. El curs es durà a terme dissabte 9 d'abril d'11 h a 13.30 h a la seu social de Vilaweb. Partal oferirà el curs Paraula a paraula: Com millorar la redacció dels nostres comunicats?, que pretén oferir els fonaments principals de la redacció d'una nota informativa (les qüestions bàsiques que cal resoldre: Què? Quan? Qui?, On? Perquè?), fins a arribar a exposar breus pinzellades dels gèneres periodístics: com una nota de premsa pot convertir-se en una crònica o en un reportatge?

Preguem que al correu info@ens.cat es confirmi la assistència.

la ciutat de girona finalitza el tercer disc de «Fonoteca de cobla» i en presenta el quart

La cobla Ciutat de Girona ha enllestit el 3r disc del projecte de recuperació de músics de cobla gironins i ja està en marxa el 4t volum. El nou treball es presentarà a Figueres al mes de maig i està dedicat a en Ramon Basil. El 4t disc tractarà la figura d'en Francesc Civil.

El disc sobre en Ramon Basil conté 8 sardanes, 2 sardanes per a cor d'homes i 5 ballables en formació d'orquestra. Algunes d'aquestes 8 sardanes són Clarejant, Sol ixent, PrimerencaLa palmera.

Les peces per a cor les ha interpretades el Cor d'Homes d'Igualada i els ballables suposen afegir a la cobla 2 violins i 1 flauta. L'enregistrament valdrà 15 € i es podrà comprar a través de la cobla.

L'elecció de Figueres com a població on presentar el disc rau en el fet que en Ramon Basil era natural d'aquesta població. Va ser el pare del conegut Francesc Basil.

Pel que fa a l'altre volum, dedicat a en Francesc Civil, es preveu que estigui preparat cap a la tardor.

Malgrat que en Civil va néixer a Molins de Rei, la major part de la seva vida la va passar a Figueres i Girona.

El projecte de la Fonoteca de cobla vol «divulgar i preservar el patrimoni musical gironí dins l'àmbit de la música per a cobla».

La iniciativa de la Ciutat de Girona té també «especial interès en la producció musical de compositors gironins». Els col·laboradors del projecte són l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. La direcció correspon a en Jesús Ventura.