Espanya és un dels països referents en la gastronomia mundial en l'actualitat, un lloc que, com van recordar ahir els grans cuiners espanyols, deu molt a una reunió de fa 40 anys, la qual, ha dit un dels seus participants, Juan Mari Arzak, «va ser el principi de tot». Era desembre de 1976 quan va tenir lloc la reunió que va congregar els cuiners Juan Mari Arzak, Pedro Subijana i Néstor Luján, grans representants de la cuina francesa com Paul Bocuse o Raymond Oliver i aficionats de la bona taula, amb l'objectiu de debatre sobre la situació de la cuina espanyola.

Aquesta iniciativa, la I Taula Rodona sobre Gastronomia, va establir les bases del moviment de la Nova Cuina Espanyola, i ara, 40 anys després i després d'altres tres que es van celebrar en els anys 70, s'ha reviscut aquesta trobada amb motiu del 30a edició del Saló de Gurmets a Madrid i també del 40è aniversari de la revista Club de Gurmets. Arzak i Subijana van recordar ahir a la tarda, durant l'anomenada Taula Rodona Gurmets 1976-2016, com va començar llavors la relació de col·laboració entre els cuiners.

«Fins aleshores no hi havia aquesta relació i, si es posava la traveta, millor. Vam superar això, ens vam posar a treballar junts, vam buscar receptes antigues que estaven perdudes, vam fer bé les que ja existien i vam decidir trencar cotilles i fer coses noves», va assenyalar Subijana. La innovació que va néixer llavors va ser molt important però, sobretot, va dir Subijana, el que cal guardar és l'«autèntica relació cordial i amistosa entre tots els cuiners i cuineres d'Espanya».

«Res del que passa avui a la cuina seria igual sense el que van fer ells», va reconèixer el xef Martín Berasategui, per a qui la «generositat» que van demostrar els participants en aquesta primera reunió i el «canvi de rumb» que van proposar a la cuina va suposar que els que anaven darrere poguessin evolucionar «a una velocitat estratosfèrica». Tots els cuiners que van participar a la taula rodona, com Carme Ruscalleda, van recordar el que va suposar per a la seva generació la revista Gurmet per conèixer ingredients i cultures amb els quals els espanyols no estaven familiaritzats. «Des d'aleshores el fenomen gastronòmic s'ha socialitzat, la ciència s'ha incorporat a la cuina i no només la universitat s'ha obert a aquesta disciplina, sinó que arriba a l'ensenyament», va indicar Ruscalleda.

Larumbe va agrair també a Arzak i a Subijana la posada en marxa d'aquell moviment d'obertura i d'unió entre els cuiners «que des dels anys 80 és ja una constant». «Espanya està en un moment molt important, obrim tendències però tot gira entorn del que van fer ells. No sé si tornarà a haver-hi un altre moviment igual», va recalcar de la seva banda Paco Pérez, el xef del restaurant Miramar de Llançà.