Els guardonats amb la distinció de la generalitat de 2016

13.04.2016 | 07:55

27 personalitats premiades

Josep Bastons Fàbrega. Compositor i intèrpret del món de l´havanera nascut a Palafrugell el 27 de juny de 1927. Per la seva contribució al gènere com a autor d´un bon nombre de peces, entre les quals Mariner de terra endins, Tamariu o Lola, la tavernera. Fundador i membre durant molts anys del grup Peix Fregit, ha estat un dels puntals de la Cantada d´Havaneres de Calella de Palafrugell. La qualitat de la seva obra i el seu cànon interpretatiu han contribuït a renovar el patrimoni musical de l´havanera sense trair la tradició.

Mariàngela Vilallonga Vives. Filòloga nascuda a Girona el 1952. Per una recerca centrada en la literatura humanística llatina de la Corona d´Aragó, dins la qual destaquen La literatura llatina a Catalunya al segle XV (1993) i les seves aportacions sobre el cardenal i bisbe de Girona Joan Margarit i l´humanista Jeroni Pau. Catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona, dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent i és experta en l´obra de Mercè Rodoreda, a més de vicepresidenta de la Secció Filològica de l´Institut d´Estudis Catalans.

Ignasi-Aureli Argemí i Roca. Activista cívic i cultural. Per la seva trajectòria al servei de Catalunya i de la llibertat dels pobles. Fundador del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), n´és president emèrit.

Enric Argullol i Murgadas. Jurista. Per la seva trajectòria en l´àmbit del dret i especialment per la tasca com a primer rector de la Universitat Pompeu Fabra, de la qual és catedràtic de Dret Administratiu. Expert en organització administrativa, comunitats autònomes, urbanisme i dret d´aigües, és membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya.

Emili Armengol i Abril. Escultor. En reconeixement a la qualitat d´una obra que ha obtingut projecció internacional. Hi predominen les formes arrodonides de caràcter orgànic, i combina materials diversos. Se´l considera un dels escultors catalans amb més domini dels mitjans expressius.

Joan Salvador Beltran i Cavaller. Professor i estudiós del català. Per la seva aportació a la riquesa dialectal de la llengua i a la consciència d´unitat lingüística. És autor de diversos estudis sobre el català que es parla a les Terres de l´Ebre i a les anomenades terres de cruïlla, conjunt de les anteriors i de les comarques valencianes pròximes.

Mercè Boada i Rovira. Neuròloga. Pel fet de contribuir a la sensibilització i la recerca en el camp de les demències, singularment de la malaltia d´Alzheimer, de la qual és un dels referents a Catalunya, amb projecció internacional. Dins la seva trajectòria, destaca la creació, el 1995, de la Fundació ACE - Institut Català de Neurociències Aplicades, de la qual és directora mèdica. Vinculada a l´Hospital Universitari Vall d´Hebron i al seu Institut de Recerca, ha presidit la Societat Catalana de Neurologia.

Òscar Cadiach i Puig. Alpinista i guia d´alta muntanya. Per ser el primer català que va assolir el cim de l´Everest, juntament amb Antoni Sors i Carles Vallès (1985), i el primer occidental que ho féu pel vessant nord i sense oxigen. Ha coronat 13 de les 14 muntanyes més altes de la Terra.

Carles Canut i Bartra. Actor. En reconeixement a una trajectòria d´èxit en el món de l´espectacle, que s´ha prodigat en el teatre, el cinema, el doblatge i també a la televisió, en sèries que han contribuït a fer-lo molt popular.

Bonaventura Clotet i Sala. Metge, expert en malalties infeccioses. Pel fet de ser un dels investigadors internacionals més reconeguts del VIH, l´agent causal de la malaltia de la sida. En la seva tasca al capdavant de l´Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i de la Fundació Lluita contra la Sida, ha consolidat un equip de més de cent persones.

Carles Colomer Casellas. Economista i empresari. Per la contribució a la projecció de l´economia catalana. Ha presidit i assessorat diverses empreses d´arreu del món.

Josefa Contijoch Pratdesaba. Escriptora. Per la qualitat d´una obra literària que s´expressa en diversos gèneres i que germina en una família d´impressors i llibreters de Manlleu. En poesia, destaquen Ales intactes (1996), Les lentes il·lusions (2001) i Congesta (2007), i en narrativa, La dona liquada (1990) i Sense alè (2012).

Sol Daurella i Comadrán. Empresària. Per contribuir a la internacionalització de l´economia catalana. Vinculada familiarment a la marca Coca-Cola, és presidenta de Cobega, SA, i de Coca-Cola Iberian Partners, SA.

Josep Enric Llebot Rabagliati. Físic. Per la seva tasca com a promotor dels estudis de ciències ambientals a Catalunya i a Espanya. Ha treballat principalment en sectors relacionats amb la termodinàmica, la física ambiental i el canvi climàtic, i ha coordinat dos estudis sobre aquest tema en l´àmbit català.

Jordi Llovet Pomar. Filòsof, crític literari i musical, assagista i traductor. Pel conjunt de la seva aportació a la cultura i el pensament. Entre altres dedicacions, ha estat catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona i coordinador de la Càtedra Barcelona-Nova York.

Guillem López i Casasnovas. Economista d´origen menorquí. Per la seva contribució a la ciència econòmica, amb línies de recerca com ara l´eficiència del sector públic i la seva revisió en l´àmbit sanitari. També és conseller del Banc d´Espanya.

Maria Victòria Molins Gomila. Religiosa de la Companyia de Santa Teresa de Jesús i voluntària social. Pel seu compromís amb les persones més desfavorides, singularment des del barri del Raval de Barcelona. Implicada en l´evolució de l´Església, el seu llibre Alexia. Experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente (1986) va inspirar al director Javier Fesser el film Camino.

Josep Navarro Vives. Pintor. Per la significació d´una obra que ha transitat de l´informalisme matèric a l´abstracció geomètrica, i del llenguatge figuratiu a la simplificació compositiva i cromàtica.

Ada Parellada i Garrell. Cuinera. Per la seva trajectòria en el món de la restauració. Des dels orígens familiars a la Fonda Europa de Granollers, la cuina, les aromes i els plats formen part del seu paisatge, el projecte més destacat del qual és el restaurant Semproniana.

Artur Quintana i Font. Filòleg i traductor. Pels seus mèrits lingüístics. Ha treballat des d´Alemanya com a bibliotecari a Espira (Palatinat) i com a professor de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Heidelberg. I també per la dedicació preferencial a la llengua i la literatura de la Franja de Ponent.

Josep-Enric Rebés Solé. Advocat i jurista. En reconeixement a una trajectòria que ha contribuït d´una manera valuosa a consolidar les institucions catalanes. Membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, ha presidit aquest organisme.

Joandomènec Ros i Aragonès. Ecòleg. Per la seva aportació a l´ecologia marina, singularment en els organismes i comunitats bentònics, i també a la protecció del medi natural. Catedràtic d´Ecologia a la Universitat de Barcelona, és membre de diversos organismes consultors i comitès científics, tant catalans com internacionals.

Josep Santacreu i Bonjoch. Directiu empresarial. Per ser un dels impulsors a Catalunya de la responsabilitat social de l´empresa, sobretot des de la direcció d´organitzacions socials, sanitàries i econòmiques.

Josep Sendra i Navarro. Polític i directiu cultural i social. Per la seva trajectòria al servei de la llengua, la cultura i el país. Capdavanter de diverses entitats, va ser un dels impulsors del Congrés de Cultura Catalana a les comarques de Tarragona.

Carles Taché Mitjans. Galerista i editor d´art. Per la seva aportació a l´art contemporani, singularment com a fundador i director de la Galeria Carles Taché. I també per la qualitat de les edicions artístiques.

Kikuro Tani. Empresari. Per la seva contribució a la difusió internacional de la cultura catalana, especialment al Japó. Des del 1986 promou i organitza la Diada de Sant Jordi en aquest país asiàtic

Mateo Valero Cortés. Enginyer de telecomunicacions d´origen aragonès. Pel seu treball en l´àmbit de l´arquitectura de computadors, pel qual ha rebut prestigiosos premis internacionals, com l´Eckert-Mauchly 2007.

13 entitats premiades

Festival Internacional de Música Castell de Peralada. Festival de música, dansa i teatre que el 2016 arriba a la 30a edició i que constitueix cada estiu, des de l´entorn empordanès, un esdeveniment cultural i social. Organitzat per l´Associació Cultural Castell de Peralada, hi han actuat figures de relleu i ha rebut el suport de compositors catalans.

Institut Ramon Muntaner de Figueres. Creat l´any 1839 per iniciativa municipal, és el centre d´ensenyament secundari públic més antic de Catalunya. Des d´aleshores, ha desenvolupat la docència de forma ininterrompuda i ha esdevingut un agent cultural de primer ordre a la ciutat i el seu entorn. Per les seves aules hi han passat alumnes de la significació de Salvador Dalí, Carles Pi i Sunyer, Francesc Cambó, Josep Pla, Ignasi Barraquer, Jaume Miravitlles o Lluís Llach..

Fundació Vila Casas. Per promoure l´art contemporani català. Fundada fa trenta anys per l´empresari farmacèutic Antoni Vila Casas, configura, en cinc espais, una plataforma d´exhibició del fons permanent de la col·lecció i d'organització d´exposicions a Barcelona, Palafrugell i Torroella de Montgrí.

Acadèmia Tastavins del Penedès. Entitat fundada el 1965, que és l´acadèmia bàquica més antiga del sud d´Europa. Pel fet de difondre amb eficàcia la cultura del vi, promoure adequadament l´espai penedesenc i impulsar l´enoturisme a Catalunya.

Associació Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta. Per promoure la memòria i l´activitat d´una festa osonenca que, com a valuosa expressió de la música tradicional, es remunta al 1590.

Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC). En reconeixement a la seva dedicació per millorar la qualitat de vida dels infants diagnosticats amb càncers i de les seves famílies. L´any 2011 va endegar la Casa dels Xuklis, on es dóna acollida a les famílies que han de desplaçar-se pels tractaments.

Consell Cultural de les Valls d´Àneu. Pel seu treball de recuperació, conservació, restitució i difusió del patrimoni cultural d´aquesta subcomarca del Pallars Sobirà, ben delimitada geogràficament i amb una personalitat històrica acusada.

Coordinadora d´Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Pel treball, al llarg de vint anys, a favor del català, amb el suport a polítiques que incrementin el seu ús, n´afavoreixin la plena normalització i reclamin el reconeixement de la unitat de la llengua.

Fundació La Marató de TV3. Per la valuosa tasca solidària que fa d´impuls i coordinació de campanyes de sensibilització social i de difusió sobre la salut. Des del 1992, el programa genera, cada desembre, una gran mobilització ciutadana.

Fundació Pere Tarrés. Pel seu treball en el foment de l´educació en el temps lliure, el voluntariat, la millora de la intervenció social i l'enfortiment del teixit associatiu.

Lluïsos d´Horta. En el 150è aniversari d´una entitat vinculada a aquest barri barceloní. La seva trajectòria és un exponent de la significació del moviment ateneístic català, i també de la promoció continuada de la cultura a partir del moviment associatiu.

Revista de Catalunya. Publicació impulsada des del 1924 per Antoni Rovira i Virgili com a revista d´assaig, que ha acollit històricament les principals firmes catalanes.

Sala Cabanyes, Secció Teatral del Centre Catòlic de Mataró. En el centenari de la seva creació i de la primera representació d´Els Pastorets de Mataró, un espectacle popular molt arrelat a la memòria de la capital del Maresme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema