Mor Martirià Coll, històric «Calígula» del teatre independent gironí

El fundador del TEI de Banyoles i d'Inteàtrex va organitzar durant anys el festival de teatre clàssic d'estiu de les ruïnes d'Empúries

22.04.2016 | 01:18
Martirià Coll

L'actor i director teatral banyolí Martirià Coll va morir la matinada de dimecres als 69 anys d'edat a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on estava en tractament per una malaltia.

Martirià Coll va tenir un intens protagonisme cultural a finals dels anys seixanta i primers setanta quan, en plena dictadura, va fundar el TEI de Banyoles (teatre experimental independent), un grup que es va especialitzar en teatre clàssic, i del qual sorgiria més endavant com una escisió el TEI de Sant Marçal, liderat per Pep Cruz.

El funeral per Martirià Coll es celebrarà dissabte al matí (9:30 hores) a l'església de Santa Maria de Banyoles.

El seu amic i company d'escenaris Pep Cruz el recorda com un home «sempre implicat amb les comarques gironines i amb el teatre», i considera que el seu cim interpretatiu es va produir amb la interpretació de «Calígula», d'Albert Camus, fins al punt que va quedar «segrestat pel personatge» i podia comportar-se en la vida quotidiana «com un Calígula que es busca els seus prínceps».

Anomenat familiarment «Tià», Coll es va llicenciar en Enginyeria Tècnica a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa (Universitat Politècnica de Catalunya), però pràcticament no va exercir com a tal. De seguida va seguir la crida del teatre i les arts, i va fundar el TEI de Banyoles.

L'any 1978, Coll va fundar el grup de teatre Inteàtrex amb el qual interpretaria el seu personatge preferit. El grup tenia vocació d'esdevenir referent teatral a les comarques gironines i va establir col·laboracions amb grups de teatre amateur de Palafrugell, Castelló d'Empúries i altres poblacions.

A més de «Cal·lígula», Inteàtrex va posar en escena «Ricard III» de Shakespeare, «Annabella» de John Ford, «Enric IV» de Pirandello o «El Príncep Carles» de Schiller. Martirà Coll va dirigir aquestes obres i en algunes d'elles apareixia com a intèrpret.

A més a més, Inteàtrex va organitzar durant la dècada del 1990 diverses temporades teatrals d'estiu a les ruïnes d'Empúries, on es va consolidar una mena de festivalet de teatre clàssic, amb obres com «Medea», «Antígona» o «Edip Rei», amb música en directe.

El seu amic i actor Miquel Poch ha explicat que Coll mai va tenir l'ambició de projectar-se a Barcelona i sempre va tenir com a objectiu crear una estructura teatral a les comarques gironines. En aquest sentit, conjuntament amb Pep Cruz van impulsar un centre de producció teatral gironí que no va arribar a fer-se realitat.

Inteàtrex va fer més de 500 representacions al llarg de la quinzena d'anys d'activitat de la companyia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema