La Generalitat retornarà en un acte al juny 100.000 documents més dels «papers de Salamanca» als seus legítims propietaris. D'aquesta manera, segons el Departament de Cultura, hauran estat restituïts el 95% del més d'un milió de documents que es van lliurar a la Generalitat, entre els quals es troben diversos lligalls enviats per error a Catalunya que ja han estat retornats a Salamanca.

En aquesta línia, l'Associació Salvar els papers de Salamanca ha reconegut la devolució de 428 documents entre meitats de febrer i meitats d'abril però continua reclamant-ne 400.000 més que formen part de famílies procedents de 23 províncies espanyoles i «no de la memòria del poble català».

Així, reclamen al Govern que no s'escudi en «errors» i «culpes compartides» buscant propietaris que «no existeixen». De la seva banda, l'executiu reitera que quan es detecti documentació mal arxivada es restituirà com sempre s'ha fet.

En aquest moment, la Generalitat es troba en fase d'estudi i d'identificació de la darrera partida de «papers de Salamanca» pendents, un 5% del total, entre els quals es troba la documentació dels 43 ajuntaments catalans.

La Generalitat ha recordat que és una Comissió Mixta formada per Govern i l'executiu central la que vetlla per les garanties del procés de restitució de documents confiscats durant la Guerra Civil.

De la seva banda, el president de l'Associació Salvar els papers de Salamanca, Policarpo Sánchez, va afirmar en una roda de premsa ahir dimecres a Madrid que la Generalitat de Catalunya «s'ha vist obligada per la llei» a tornar part dels anomenats «Papers de Salamanca» i reclama que no s'escudin en «errors» o «culpes compartides».

Sánchez va qualificar la devolució d'arxius com una «victòria» fruit de la «pressió mediàtica» i va afegir que seguirà exigint al govern de Puigdemont que torni aquesta documentació «robada» de centenars de famílies que, segons Sánchez, mai van tenir cap vinculació amb Catalunya.

Policarpo Sánchez va afegir que la Generalitat també els ha retornat perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hauria dictat en breu una sentència condemnatòria obligant al govern català a efectuar la devolució. L'arxivaver va explicar que una sentència del Tribunal Constitucional de 2013 obliga Catalunya a buscar els propietaris d'aquesta part dels «papers de Salamanca» i que, en el cas de no poder-ho fer, els document han de ser retornats a l'Arxiu de Salamanca.