Un equip internacional d'investigadors ha aconseguit observar el disc de pols i gas que envolta un forat negre supermassiu, en aquest cas el que es troba al centre de la galàxia NGC 1068, també coneguda com Messier 77. Aquestes observacions es van realitzar utilitzant el conjunt d'antenes del telescopi ALMA, ubicades a Atacama, Xile, i els resultats es publiquen a la revista Astrophysical Journal Letters.

Les galàxies AGN (de l'anglès Active Galactic Nuclei i a la qual pertany Messier 77) són aquelles que alberguen en el seu nucli un forat negre supermassiu amb signes d'activitat recent, recorda en una nota de premsa Astromol, projecte format per més de cent científics de diversos centres públics i universitats espanyoles.

La galàxia on es troba aquest forat negre és una de les més actives i, al mateix temps, de les més properes a nosaltres (es troba a uns 50 milions d'anys llum), de manera que durant dècades ha estat objecte de nombrosos estudis observacionals que han intentat detectar la presència d'aquest disc de material en forma de toro en el seu centre, envoltant al forat negre supermassiu.

Aquest tipus de forats negres "s'empassen" material alhora que emeten gran quantitat d'energia en un ampli espectre de longituds d'ona i es creu que totes les galàxies, en algun moment de les seves vides, poden ser galàxies actives, segons les mateixes fonts.

Perquè es desencadeni un període d'activitat, el forat negre supermassiu central ha d'"alimentar-se"; durant molt de temps, s'ha postulat que el combustible havia d'emmagatzemar en un disc de pols i gas que envoltaria al forat negre -disc que s'ha aconseguit observar ara-.