Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat un sistema que permet la transferència d'energia elèctrica de tal manera que es podrien carregar dispositius mòbils a distància i sense fils. El sistema està basat en una corona de metamaterials que concentra el camp magnètic i permet transmetre l'energia amb prou eficiència com per carregat els dispositius sense haver-los d'apropar molt a la base de càrrega, sistema que es fa servir actualment. El nou sistema ha estat patentat per la UAB i hi ha empreses internacionals en aplicar la tecnologia, segons ha informat la universitat. La recerca ha estat publicada a Advanced Materials.

Els dispositius de càrrega sense fils actuals aprofiten el fenomen de la inducció per carregar mòbils mitjançant una carcassa especial adaptada al mòbil i una base de càrrega endollada a la xarxa elèctrica. En col·locar-se el mòbil sobre la base, aquesta genera un camp magnètic que indueix un corrent elèctric en la carcassa, sense necessitat d'utilitzar cap cable, i es carrega la bateria. Però si el mòbil se separa de la base, l'energia no es transmet amb prou eficiència i la bateria no es pot carregar. En canvi, el sistema desenvolupat a la UAB supera la limitació, gràcies als metamaterials que combinen capes de materials ferromagnètics, com els imants, i de materials conductors, com el coure.

Els metamaterials envolten els circuits emissor i receptor i permeten transferir l'energia entre ells, a distància i amb una eficiència «sense precedents», segons els investigadors. Amb l'ús de les corones de metamaterials els investigadors han incrementat l'eficiència de la transmissió fins a 35 vegades al laboratori.