El Festival ÍTACA incorpora, per segon any consecutiu, a la seva programació el cicle de conferències ''Nous referents pel canvi social'' amb la voluntat de reflexionar al voltant d´alguns dels temes d´actualitat amb dos actes oberts al públic i gratuïts.

A la Casa de Cultura de Girona i a partir del 23 de maig, tindrà lloc la conferència titulada ''Última hora des de Lesbos. Presentació de Proactiva Open Arms'', que abordarà la crisi de refugiats a Europa. La xerrada serà a càrrec del català de l'any, Òscar Camps, el director de Proactiva Open Arms. El col·loqui sobre la crisi dels refugiats serà la primera activitat que el Festival ÍTACA celebrarà fora del Baix Empordà.

La situació del procés cap a la independència de Catalunya El periodista, activista social i exdiputat de la CUP, David Fernández, i el senador d´ERC i exmagistrat, Santiago Vidal, analitzaran la situació actual del 'procés' i les seves perspectives de futur. La conversa tindrà lloc el 26 de maig al Cinema Montgrí, de Torroella de Montgrí, amb el títol ''El procés cap a la independència, i ara què?''.