Més de 200 milions de dones i nenes al món han patit mutilació genital femenina o ablació, per la qual cosa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit elaborar unes directrius per tractar les seves seqüeles. És la primera vegada que s'elaboren unes indicacions per atendre les afectades per aquesta mutilació, a la qual s'exposen més de tres milions de dones i nenes cada any.

La mutilació genital femenina o ablació suposa l'eliminació parcial o total dels genitals externs de les dones, el que provoca dolor i sagnat que fins i tot pot causar la mort. En el cas de la mutilació coneguda com infibulació, se seccionen parts dels genitals i també es cusen els llavis de manera que només es deixa una obertura per l'orina i el sagnat menstrual, el que pot provocar la mort durant el part. I és que en donar a llum, les mares corren risc de morir dessagnades i els nadons poden morir en quedar bloquejats.

Per l'OMS és un problema de salut pública global, que té especial prevalença en 30 països d'Àfrica i alguns d'Àsia, però que a causa del augment de la immigració s'estan donant cada vegada més casos en països d'Europa i Amèrica del Nord. La guia presentada ahir està dirigida a tots aquells que tracten amb dones i nenes que hagin patit la mutilació, i es basa en «dos principis innegables», segons l'experta del departament de Salut Reproductiva i Investigació de l'OMS, Lale Say. «Les directrius s'han elaborat tenint en compte que la mutilació és una pràctica perjudicial que tendeix a provocar gran quantitat de complicacions i que suposa una negació al ple exercici dels drets humans de les dones», va dir Say en roda de premsa.

Aquestes directrius inclouen practicar la «desinfibulació» per evitar i tractar complicacions obstètriques, facilitar el part i prevenir problemes urinaris; donar suport psicològic i teràpia; assessorar sobre la disfunció sexual femenina; i informar a aquelles que hagin patit la mutilació sobre els anteriors tractaments per millorar la seva qualitat de vida i el seu estat de salut física i mental.

Doris Chou també experta del departament de Salut Reproductiva i Investigació de l'OMS, va reiterar la importància del paper del personal mèdic per a l'eradicació d'aquesta pràctica, especialment davant els cada vegada més comuns casos de «medicalització» de l'ablació. «Les mateixes famílies s'adonen de les complicacions que es poden donar durant la mutilació, per la qual cosa acudeixen al personal sanitari més proper i els demanen a ells que la facin», va explicar Chou.

I va afegir, «el treballador, en trobar-se a la mateixa comunitat o en el mateix entorn cultural pot tenir dificultats a l'hora d'oposar-se a la pràcica. Per això creiem que l'entrenament i el suport al personal sanitari pot ser un important agent del canvi en les comunitats, negant-se a practicar aquesta ablació».

Així mateix, Chou va assenyalar finalment, que les directrius proposades per l'OMS seran de gran ajuda al personal sanitari de països occidentals, cada vegada més exposats a enfrontar-se a casos d'ablació entre la població immigrant i, que no obstant això, no compten amb coneixement específic de com tractar les pacients.