La Casa Galibern de Torroella de Montgrí, seu de la Fundació Mascort, obrirà aquest estiu al públic part de la seva col·lecció de pintura i dibuix, que va des de ?l'any 1800 fins a les primeres dècades del segle XX.

A partir del 4 de juny i fins el proper 16 d'octubre, autors cabdals com Josep Cusachs, Marià Fortuny, Martín Rico, José Navarro, Joaquín Luque Roselló, Arcadi Mas i Fondevila, Joaquim Mir, Cecilio Pla, entre d'altres, hi seran representats a través d'obres poc conegudes però interessants, com Naranjos en la Huerta del Retiro (Martín Rico, 1875), Copia de dos cabezas de La rendición de Breda de Velázquez (Marià Fortuny, 1860-67) o Maniobra de división (Josep Cusachs, 1891). També s'exposarà un petit retrat primerenc de Joaquim Mir anomenat El del sol, realitzat per Pablo Picasso com a "divertimento".

L'exposició s'organitza segons continguts temàtics on el paisatge es converteix en un dels temes principals com a reflex de l'interès i gust del col·leccionista Ramon Mascort. La figura humana també pren rellevància tant en retrats com en dibuixos de caire acadèmic, on es mostren escenes quotidianes i d'esbarjo de classes humils o benestants. Un tercer grup és la temàtica militar, on destaca la figura de Josep Cusachs, amb Maniobra de división, una de les seves peces més emblemàtiques.

Per segon any consecutiu, la doctora en Història de l'Art Rosa Maria Creixell, professora de la Universitat de Barcelona, ha estat responsable d'estudiar, catalogar les obres i comissariar l'exposició.

La Fundació Mascort, per la seva banda, editarà un nou llibre-catàleg explicatiu de les obres amb els corresponents estudis, imatges d'obres en color i traducció dels textos introductoris a l'anglès i francès.

La col·lecció Visions 1800-1950 és l'aposta d'estiu de la Fundació i tindrà caràcter gratuït.