El festival Inund'ART compleix onze anys reivindicant l'art contemporani i fent-lo aflorar a places i carrers de la ciutat de Girona. Del 3 al 5 de juny s'han programat una cinquantena de propostes de disciplines diverses que faran que la ciutat respiri art. El festival ha rebut 400 propostes -un 15% més que el 2015- i ha volgut prioritzar les dels artistes de casa. "Tenim un talent gironí que volem reivindicar perquè de vegades ens dóna la sensació que no s'hi dedica aquesta mirada", ha defensat la directora de l'esdeveniment, Raquel Morón. Per això, el 70% dels projectes són d'artistes gironins o d'altres punts de Catalunya. Enguany, Inund'ART suma nous espais com la Fundació Valvi, la Volta de Sant Narcís i el Bòlit. També destinarà un espai de reflexió a la crisi dels refugiats i porta a Girona una exposició del fotògraf iranià de National Geographic Reza Deghati.

El proper cap de setmana l'art contemporani tornarà a inundar els carrers del centre de Girona. Després d'onze any, Inund'ART s'ha convertit en una plataforma de difusió d'artistes emergents i també una oportunitat per reunir artistes de disciplines diverses com la música, la dansa, l'art, la fotografia, l'escultura o el món de la performance. Enguany, hi haurà una cinquantena de propostes repartides per diversos espais de la ciutat com la Casa de Cultura (nucli del festival), la fundació Fita, la Rambla, el pont de Pedra, la sala Carbonera i, com a novetat, s'hi sumen la Fundació Valvi, la Volta de Sant Narcís i el Bòlit.

El festival ha rebut més propostes d'artistes que l'any passat. Fins a 400 creadors han demanat poder exposar a Girona durant el cap de setmana. D'aquestes, l'equip que organitza el festival n'ha escollit una cinquantena i ha volgut prioritzar els artistes de casa, tal i com reconeix la directora, Raquel Morón. "Tenim artistes que estan fent coses molt bones i amb molta qualitat", ha remarcat. Per això, un 70% dels projectes que es mostraran durant l'esdeveniment són de creadors catalans i gironins.

Entre les diferents activitats, l'Indund'ART presenta una desena d'exposicions (moltes d'elles col·lectives), i tres instal·lacions de carrer que mostren obres d'una gran varietat de disciplines, principalment pintura, fotografia i escultura.

Una mirada a la crisi dels refugiats

El festival no ha volgut deixar de banda un dels temes socials d'actualitat, com és la crisi dels refugiats. Per això, ha portat fins a Girona l'exposició 'Veus de l'exili', del fotògraf iranià de National Geographic Reza Deghanti. Les fotografies són el resultat dels tallers que va fer per a la mainada dels camps de refugiats de Kawergosk, al Kurdistan iraquià. Per tant, són instantànies captades a través de les mirades dels joves i nens que viuen com a refugiats.

També s'han programat dues intervencions de carrer a la Rambla amb obres que també aborden el drama dels refugiats. Es tracta de les propostes 'Europa Refuge', del col·lectiu Investigació Canyera i 'Refugi', de Josep Mercader i Magda Martínez.

El festival compta amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat i l'Ajuntament de Girona. El regidor de Cultura, Carles Ribas, ha destacat que el consistori vol apostar per defensar i difondre "l'art creatiu". Des de la Diputació, el responsable de Cultura, Albert Piñeira, ha destacat que "és la festa de l'art" i el director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Xavier Ten, considera que fa "una funció reparadora, que dóna veu als artistes emergents i que ajuda a eixamplar públics".