Més de 400 institucions, empreses i entitats reclamen una nova Llei de Mecenatge Cultural per a Catalunya, dos mesos després que es presentés una Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural, a instàncies del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) i l'Ateneu Barcelonès.

Després del suport rebut -un total de 412 adhesions-, tant el president del CoNCA, Carles Duarte, com el president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, van anunciar ahir que tenen previst instar el Parlament, el Govern català i el de l'Estat que "aprovin una Llei de Mecenatge pròpia per a Catalunya" i que es "creïn els instruments per al seu desenvolupament".

Les dues entitats iniciaran una ronda de contactes amb els grups polítics i institucions per reclamar l'"aprovació urgent"de la llei que creuen que "ha de beneficiar empreses i impulsar la vitalitat del sector cultural".

L'advocada i sòcia codirectora de Nial Art Law, Maria Isabel Niño, durant l'acte d'ahir, va disertar sobre la qüestió del mecenatge en l'actualitat i va tractar sobre aquells aspectes que han de millorar, comparant la situació a Catalunya amb diversos països estrangers.

En la Declaració de Compromís amb el Mecenatge Cultural, els adherits consideren necessari que la nova llei sigui "consensuada amb els sectors cultural i empresarial" i veuen la cultura com "un valor central en la construcció d'un país".

A la vegada, s'ofereixen a treballar conjuntament amb les institucions perquè la cultura sigui "un mínim del 2 % del pressupost de la Generalitat".

D'altra banda, troben necessari que la cultura sigui reconeguda com a "eix essencial de les polítiques del país", que "s'estimuli la col·laboració entre el sector privat i públic, diversificant les noves eines de finançament", i que s'impulsin "mesures fiscals que reconeguin i incentivin la col·laboració i el compromís de la ciutadania amb la cultura".

Els signants entenen que la "intervenció pública és primordial per assegurar la pluralitat, la diversitat i la riquesa de la cultura, el seu paper de garant d'aquest sector a través d'una aposta clara per la cultura ha de ser un dels eixos principals de l'acció de govern", segons consta al document.