Cinc planetes, Urà, Mart, Júpiter, Saturn i Venus, dos eclipsis (de lluna i de sol) i la tradicional pluja d'estels dels perseids seran els protagonistes del cel d'aquest estiu, que començarà el dimarts a les 0:34 hora oficial peninsular i durarà 93 dies, fins al 22 de setembre.

Durant el solstici d'estiu, el cel del matí estarà dominat pel planeta Urà, mentre que al vespre seran visibles Mart, Júpiter, Saturn i, des de mitjan mes de juliol, també Venus, segons els càlculs facilitats per l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN).

Al llarg de l'estació estival es produiran també dos eclipsis: el dia 1 de setembre hi haurà un eclipsi anul·lar de Sol que serà visible des de l'oceà Atlàntic, Àfrica i l'oceà Índic, i el 16 de setembre es produirà un eclipsi penumbral de Lluna que es podrà observar des de l'oceà Pacífic, Austràlia, Àfrica i Europa. Aquest últim eclipsi, de difícil observació, es podrà veure també a Espanya i arribarà al seu moment culminant a les 20:52 hores.

La pluja d'estels, també anomenada "Llàgrimes de Sant Llorenç", es produirà cap al 12 d'agost, tot i que la seva observació es veurà una mica dificultada, sobretot durant la primera part de la nit, en situar-se la lluna en fase posterior a quart creixent. Per la seva banda, les aquàrides es podran observar a partir del 30 de juliol.

Pel que fa a les constel·lacions, al voltant de l'estrella polar s'observaran Casiopea, Cefeu, el Cigne, el Drac i les dues Ósses; i d'est a sud i a oest es reconeixeran Pegàs, l'Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice.

Els estels més brillants visibles en aquesta època de l'any són els que constitueixen el "triangle de l'estiu": Altair (a l'Àguila), Deneb (al Cigne) i Vega (a la Lira).

Les llunes, els dies i les nits

La primera lluna plena de l'estiu serà el 20 de juliol, seguida per les del 18 d'agost i el 16 de setembre. Segons dades facilitades per l'Observatori, l'inici de l'estiu pot donar-se, en general, en tres dates diferents del calendari vigent (del 20 al 22 de juny): al llarg del segle XXI l'estiu s'iniciarà els dies 20 i 21 de juny, essent l'inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà el de 2003.

El proper 21 de juny serà el dia més llarg de l'any, i, com a exemple, a Madrid la durada serà de 15 hores i 3 minuts, a diferència del dia 22 de desembre, el dia més curt, que amb prou feines tindrà 9 hores i 17 minuts.

Aquesta diferència horària entre el dia més curt i el dia més llarg, gairebé 6 hores, depèn de la latitud del lloc, essent nul·la a l'equador i sent extrema (24 hores) per sobre del Cercle Polar Àrtic.

El dia del solstici d'estiu correspon al de major durada de l'any. Al voltant d'aquesta data es troba el dia en què el Sol surt més ràpid, el 14 de juny, i el que es pon més tard, el 27 de juny.

Durant aquestes dates es dóna també el màxim allunyament anual entre la Terra i el Sol: aquest any, el màxim allunyament es produirà el 4 de juliol, amb una distància d'uns 152 milions de quilòmetres, 5 milions de quilòmetres més que a principis de gener, quan la distància al Sol aconsegueix el seu mínim anual.