Un concert, un monòlit i una conferència recordaran Pitxot

Els Amics dels Museus Dalí i l'Ajuntament de Cadaqués programen aquestes accions en l'aniversari de la seva mort

04.07.2016 | 12:02
Antoni Pitxot, el febrer de 2015, presentant una exposició al Teatre Museu Dalí.

Els Amics dels Museus Dalí, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cadaqués, han programat tres activitats diferents de cara al proper mes d'agost: un concert, la instal·lació d'un monòlit i una xerrada amb Pedro Madueño. Tot per recordar la figura d'Antoni Pitxot en el primer aniversari del seu traspàs.
El pintor, exdirector del Teatre-Museu Dalí i vell amic del geni surrealista va morir el 12 de juny del 2015 a l'edat de 81 anys, coincidint amb la inauguració a Cadaqués d'una exposició que recollia l'estreta relació que va haver-hi entre ell i Dalí. Les activitats s'han organitzat amb el vistiplau de la família de l'artista que ha acabat de perfilar el programa del concert, un espectacle que inclourà peces relacionades amb la història familiar musical dels Pitxot.

El 12 de juny del 2015, Antoni Pitxot va morir de forma sobtada. El 10 de març d'aquell mateix any, el ple de l'Ajuntament de Cadaqués va aprovar nomenar-lo fill predilecte de la vila per la seva forta implicació i de la seva família al municipi, on tenen residència.

Un any després del seu traspàs, els Amics dels Museus Dalí i el consistori de Cadaqués han impulsat un conjunt d'activitats artístiques diferents per recordar-lo.

La primera es portarà a terme el dimecres 3 d'agost, a les set de la tarda, a la platja de Portlligat, davant la casa de Dalí. Es tracta d'un concert especial que oferirà peces del mític Trio Pitxot -rememorant així la nissaga familiar musical dels Pitxot que interpretaran diverses peces emblemàtiques. Posteriorment, també s'interpretaran un seguit de cançons de la mà d'un violoncel i un piano. Peces que agradaven a Pitxot o que la família han escollit per les seves vinculacions i records amb l'artista tals com ÉlégieAprès un rêve de Gabriel Fauré, Vocalise de Rachmaninov o un dels temes de la banda sonora de Memorias de una Geisha creada per John Williams.

També es podran escoltar diverses cançons especialment dedicades a Pitxot. El pare de l'artista havia actuat i tocat amb Pau Casals, per aquest motiu el concert finalitzarà amb El cant dels ocells.

El segon acte previst, es farà el dissabte 6 d'agost, a dos quarts de vuit del vespre, a l'accés a la platja de sa Conca, prop de la casa on vivia Pitxot, lloc en què s'inaugurarà un monòlit en homenatge al famós artista. Està previst que l'obra s'instal·li aquella mateixa setmana, el dia 4 d'agost, a les nou del matí. "Així la gent el podrà veure quan passegi, estarà al camí que portava a casa seva. Potser la gent quan passi per aquí recordarà qui era Pitxot i la relació que va tenir amb Salvador Dalí", explica el president dels Amics dels Museus Dalí.

El mateix dissabte 6 d'agost, a dos quarts de nou del vespre, es portarà a terme la conferència a càrrec de Pedro Madueño, fotògraf i íntim amic de Pitxot durant 30 anys, al Teatre Art Joia. "Esperem que siguin uns actes emotius, que abastin al màxim nombre de gent possible. Comptem amb el vistiplau de la família, la filla de Pitxot és membre de la junta dels Amics dels Museus Dalí i ha estat la principal còmplice per escollir les cançons o dissenyar el ?monòlit", assegura Carles Ayats, president dels Amics dels Museus Dalí.

Una pèrdua sobtada

En definitiva, una commemoració per recordar Pitxot en el primer aniversari de la seva mort que potser tindrà altres accions, ja que encara no s'ha acabat de resoldre si algun carrer de Cadaqués o Figueres podrà portar el seu nom. "Els Amics dels Museus Dalí ho hem demanat però les coses d'urbanisme van més lentes del que tots voldríem", lamenta el president de l'associació cultural. "Amb aquests actes volíem fer un homenatge públic, la seva desaparició va ser molt ràpida i ens va deixar a tots sobtats. Un any després volíem recuperar aquest personatge que ha estat clau i que serà clau per entendre la figura de Dalí i que, a més era un bon amic dels Amics dels Museus Dalí", conclou Ayats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema