La gent de la contrada i els olotins ho coneixen com el Parc Nou, que és una esplèndida finca, actualment parc municipal, on es troba la Torre Castanys, edifici modernista, que recomanem visitar. En aquest lloc encatifat d'un verd preciós i rodejat d'una font, un rierol i fins i tot d'unes glorietes romàntiques, mentre unes oques nyequejen vora l'aigua, es fa l'Aplec.

Aquest és el marc, un dels més idonis que tenim per celebrar l'Aplec de la sardana, que serà aquest proper diumenge, dia 10 de juliol, amb les cobles Marinada, La Principal d'Olot i Tres Vents, en sessions de matí i tarda.

Es farà el dinar de germanor i a la tarda hi haurà un festival infantil, amb Pep Puigdemont, s'estrenarà la sardana: En Lluís i la Maria, dedicada a Lluís Balcells i la seva esposa, que ha estat escrita per Lilian Pérez i que té la particularitat que hi figuren musicalment, dos sacs de gemecs.

Com cada any hi haurà un acte de tribut a la ciutat Capital de la Sardana que enguany és Mollerussa. L'Aplec finirà amb la interpretació de la sardana Adéu, vila d'Olot que serà cantada per la Coral de la Gent Gran d'Olot.

Dissabte, dia 9, s'ofereix un homenatge a algun músic local, aquest serà per a l'instrumentista de La Principal d'Olot i compositor, Josep Loreto Moner, que nasqué a Amer, 22 de maig de 1954. Ha estrenat: dues nadales per a Cor i Orquestra, diverses sardanes, una suite per a cobla Suite d'en Patufet i composicions per a orquestres. Escriví un Mètode per a tenora (que ha estat publicat per internet) i un Mètode per a l'Estudi de les Escales de Blues (per a tres instruments: saxòfon, trompeta i trombó, publicat a Internet en quatre idiomes).

També és el director del Conjunt Instrumental Clàssic Amateur: Clàssic d'Amer. Exercí com a professor de saxòfon i clarinet en escoles privades de Palafrugell i Olot.

Com instrumentista, en el decurs dels anys, ha format part del Quartet de Saxòfons de Girona, cobla orquestra La Principal de la Garrotxa, Màxims, Atlàntida, Selvamar i actualment el trobem, com a tenor, a les files de la cobla centenària i Creu Sant Jordi: la Principal d'Olot.

Les seves inquietuds musicals i artístiques el porta a formar part dels grups: Senderos del Flamenco, Border Line Blues Band i Another Band. Està fent una feina molt important en el seu bloc virtual a internet dedicat a la història de Cobles, Orquestres i Orquestrines, i dels seus músics.

A la tarda, de dissabte, a les 7 a Can Trinxeria hi haurà l'acte de reconeixement, amb un parlament de d'historiador local, Josep Murlà i el lliurament d'una placa a de record. A la nit el passeig d'en Blay una audició de sardanes amb la cobla La Principal d'Olot, on s'interpretaran 6 sardanes de Josep Loredo: Aires de primavera, El mercat d'Amer, Olot, mig segle d'Aplecs, Camí de Susqueda, Carme, un amor sinòptic i Campdevànol, 600 compassos.

memorial pere fontàs d'amer

Aquest proper dissabte, 9 de juliol, els absis del monestir d'Amer acolliran, a les 10 de la nit, el concert final del Concurs de Composició de Sardanes Vila d'Amer Memorial Pere Fontàs. La part musical anirà a càrrec de la cobla Ciutat de Girona.

A l'esdeveniment s'hi interpretaran les 5 sardanes finalistes perquè el públic assistent pugui votar el Premi Popular. Tot seguit, hi haurà una ballada de 3 sardanes d'autors amerencs. La darrera serà Aires amerencs, de Pere Fontàs.

El jurat del premi ha escollit aquestes 5 peces d'entre els obres presentades i votarà la 1a i la 2a classificada. La sardana guanyadora suposa un premi de 1.300 € per al seu autor. El 2n premi està valorat en 700 € i el Premi Popular, 600 €.

Els noms dels 3 integrats del jurat de l'edició d'enguany han estat Marcel Sabaté,Jordi Molina i Jesús Ventura.

Les peces seleccionades ?enguany es titulen Fent possible un somni, amb el lema: D'amor i pau; Admirat mestre Fontàs, amb el lema Les fonts d'Amer; Serrat de Folguerons, amb el lema Porticus Amerensis; Pujant a Santa Brígida, amb el lema A l'amic Pere i Amerenca amb el lema Haig.

Cada compositor podia enviar 2sardanes, la 1a obra havia de tenir un títol relacionat amb Amer. En tots els casos havien de ser originals i inèdites i no podien haver estat interpretades públicament amb anterioritat ni presentades simultàniament ni premiades en cap altre concurs.

La comissió organitzadora d'aquest certamen de composició de sardanes l'integra l'Ajuntament d'Amer, l'Agrupació Sardanista Amer i el Grup Excursionista Amerenc Esquelles. El concurs de composició de la Vila d'Amer 'Memorial Pere Fontàs' és de caràcter bianual i vol ser un homenatge i record al compositor amerenc Pere Fontàs.