La gastronomia, igual que el sexe i el món dels somnis, va ser una de les grans obsessions de Salvador Dalí. I aquest és el tema central de la col·lecció de dotze litografies Els sopars de Gala, que es va inaugurar ahir a Panamà.

«La predilecció de Dalí pel menjar té a veure amb el fet que el seu pare, com a bon català, era de bon menjar i va portar el seu fill a alguns dels millors restaurants d'Espanya», va explicar Gregorio Urriola, un dels organitzadors de l'exposició.

Les obres, de 76 centímetres de llarg i 56 d'maple, van ser pintades l'any 1971 per il·lustrar el llibre Els sopars de Gala, del qual només es van publicar un miler d'exemplars l'any 1974.

El llibre, que es divideix en dotze capítols, reuneix 136 receptes, algunes de les quals elaborades per alguns dels que llavors eren els millors xefs del món, mentre que altres eren invenció del propi Dalí. «En una de les seves autobiograies, Dalí explica que des dels sis anys volia ser cuiner», va assenyalar Urriola.