La Capital de la Sardana té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana i incrementar la seva cohesió en l'àmbit cultural en els territoris de Catalunya.

Aquest any ho és Mollerussa, el 2017 serà Figueres i ara s'ha obert la convocatòria per a l'any 2018.

Qualsevol municipi pot aspirar a ser designat com a Capital de la Sardana. Per ser-ho ha de presentar la corresponent candidatura, que la Comissió l'elegeixi com a capital d'entre les candidatures presentades en cada edició i que signi el protocol d'acceptació corresponent.

La sol·licitud de designació, que s'ha de presentar a la Comissió Capital de la Sardana, ha de ser acordada pel Ple de l'Ajuntament a proposta de l'entitat sardanista de la població. En cas d'existir més d'una entitat, la proposta ha de ser efectuada preferiblement pel conjunt d'entitats sardanistes de la població.

En la sol·licitud s'hi haurà de fer constar: l'entitat o entitats promotores de la sol·licitud i les entitats i/o persones que formarien el Comitè Organitzador en cas que el municipi sigui designat, entre altres aspectes. Trobareu més informació al web de la Confederació: info@confsardanista.cat.

La Sardana de l'any

Cada any s'engega una nova edició del concurs La Sardana de l'Any. En aquesta ocasió, com bé sabeu, el concert final se celebrarà al Teatre de la Passió d'Olesa de Montserrat el dissabte 13 de maig de 2017. És per això que ja han sortit les bases del Premi Popular, del Premi de la Crítica i del Premi Joventut, on competiran les sardanes estrenades aquest 2016 així com el llistat Top10. Les bases aprovades per a l'edició d'enguany han estat enviades als compositors i ja s'estan rebent les primeres sardanes per participar al concurs. Trobareu les bases i més informació a: info@confsardanista.cat.

Màster per a cobla a EsMUC

Segons ens informa Marcel Sabater: «L'acceptació de la Cobla com a objecte acadèmic i la seva introducció en els conservatoris ens porta a obrir i explorar nous conceptes i metodologies en el seu avenç i investigació. L'escola ha apostat fermament per la presència dels instruments de la Cobla al grau superior. Actualment ja són uns estudis completament consolidats i compten amb un nombre important d'estudiants amb la titulació del grau superior de música en l'especialitat de Cobla. Aquesta és una de les raons per les quals es va decidir apostar ara pels estudis de màster. Amb aquesta iniciativa, es fa un nou pas endavant en el camp de la recerca, situant els ensenyaments d'aquesta música tan nostra al punt mes àlgid de la piràmide docent».

memorial pere fontàs a amer

Dissabte passat, la cobla Ciutat de Girona interpretà a Amer les sardanes finalistes del Concurs Musical Pere Fontàs, que es convoca cada dos anys. El resultat d'aquest any és el següent: el primer premi, per a l'Antoni Mas amb la sardana Pujant a Santa Brígida; i el segon, per a en Dani Gasulla, amb Serrat de Folguerons. Mas ha rebut també el premi popular. Els finalistes han estat en Jaume Cristau, Jordi Moraleda i Gerard Pastor.