Troben 7 esquelets, la majoria de nens, a la necròpolis de la Coma, a Empúries

Estudiants de diverses universitats han treballat al jaciment, que data dels segles IV-V dC, situat prop de l'Escala

20.07.2016 | 07:22
Restes infantils en una de les tombes que utilitzen àmfora

Els arqueòlegs han recuperat aquest estiu un total de 7 individus, principalment infants, que van ser enterrats entre el segle IV i el V de la nostra era a la coneguda com a necròpolis de la Coma, localitzada el 2010 en un dels turons de l'àrea rural d'Empúries, arran d'unes obres a la carretera que uneix L'Escala i Sant Martí d'Empúries.

Estudiants d'universitats de diversos països han col·laborat a uns treballs que tenen per objectiu estudiar les necròpolis tardoantigues del nord-est de la Tarraconensis, promoguts per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i avalats pel Departament de Cultura.

Segons els informes arqueològics difosos al bloc Tribunadarqueologia, realitzats per Bibiana Agustí, Dolors Codina i Antònia Díaz-Carvajal, "l'homogeneïtat en l'orientació de les fosses i dels individus, la disposició dels cossos i l'escassedat de materials d'acompanyament o de vestir ens situa en un context ideològic funerari propi del cristianisme".

L'interès de la necròpolis resideix tant en el seu període d'ús funerari en època tardorromana com en les possibilitats arqueològiques de registre funerari, i permet ampliar la mostra antropològica de la necròpolis i de l'estudi del projecte de recerca.

Als cossos trobats el 2010 (18 individus) i el 2015 (9 individus) s'hi afegeixen els 7 individus de 2016, la major part dels quals infantils. Les noves estructures funeràries documentades s'organitzen en tres petites terrasses en el vessant occidental del turó. Una àrea central està formada per tres tombes "en cupa", i al seu entorn es distribueixen la resta, bé en fosses amb coberta de tègules a doble vessant i sobrecoberta en túmul, bé en fosses amb continents funeraris en àmfora que acullen restes infantils.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema