Una col·lecció de les primeres imatges de la Guerra Civil espanyola, amb 52 fotos de l'arxiu històric de l'agéncia EFE, poden veure's en la plataforma del Google Cultural Institute, quan es compleixen vuitanta anys de l'inici del conflicte.

L'arxiu d'EFE, que disposa de més de 18 milions de fotos, té algunes de les millors col·leccions d'imatges de la Guerra Civil, amb fotografies úniques i en moltes ocasions inèdites, preses per fotògrafs que han treballat o han col·laborat amb l'Agència.

Ara s'exhibeixen més de cinquanta d'aquestes fotografies que descriuen els primers dies de la rebel·lió, amb imatges ambientades a Madrid, Barcelona, Salamanca, Valladolid, Vigo, Saragossa o Zamora.

A més, en la mostra es poden veure quatre infografies explicatives i fàcils d'entendre sobre l'inici de la guerra, la rebel·lió militar, una relació fotogràfica dels principals conspiradors, i finalment un gràfic de l'Havilland DH.89 Dragon Rapide, l'avió que va traslladar el general Francisco Franco el dia de l'alçament.

El 17 i 18 de juliol de 1936 la majoria de l'exèrcit espanyol, amb el suport de diverses forces polítiques, es va revoltar contra el Govern de la República. L'acció que va donar començament a la revolta va passar fa vuitanta anys, el 17 de juliol de 1936, quan els oficials de la guarnició de Melilla van comunicar el moment de la revolta.

El cop d'estat s'havia estat preparant durant mesos, impulsat per alts comandaments de l'exèrcit, com els generals Gonzalo Queipo de Llano, Emilio Mola, José Sanjurjo i elements civils, que la van accelerar després del triomf electoral de la coalició d'esquerres del Front Popular, el 16 de febrer de 1936.

Fins a la revolta, Espanya va viure un augment de l'agitació social a les ciutats i el camp, que va donar pas a nombrosos actes de violència i represàlies d'una i altra part. El deteriorament polític i social va servir finalment de justificació per als revoltats.

Alguns moments en aquesta espiral de confrontació van ser captats per professionals gràfics i ara poden veure's a la plataforma gràcies a la col·laboració entre EFE i Google.

La revolta va triomfar a Galícia, Navarra i Castella-Lleó, i ciutats com Oviedo, Granada i Saragossa, i va fracassar a Madrid, Catalunya, València, Castella-la Manxa, Múrcia, i a la zona oriental d'Andalusia. Tampoc va triomfar en la resta d'Astúries, Cantàbria i part del País Basc, on el nacionalisme es va posar al costat de la República.

El triomf parcial dels autodenominats "nacionals" va conduir llavors a la divisió d'Espanya en dues zones i, consegüentment, al començament de la Guerra Civil i, el 1939, a la dictadura de Franco.